Efectele muzicii în sălile de operații
Peste două treimi dintre chirurgi ascultă muzică în sala de operații, dar, conform unui nou studiu publicat de „Journal of Advanced Nursing”, muzica îi împiedică pe unii chirurgi să comunice adecvat între ei în timpul operației, ceea ce poate avea rezultate dezastruoase.
Articol editat de cristina.rusu, 13 august 2015, 15:00
Studiul s-a bazat pe 35 de ore și douăzeci de operații filmate în sălile de operații. Pe parcursul a 16 dintre aceste operații, chirurgii au ascultat muzică de obicei electronică sau drum and bass.
Cercetătorii care au analizat filmările au descoperit că doctorii nu reușeau să comunice atât de bine cu asistentele când muzica duduia în sală și trebuiau să repete ce au aveau nevoie de cinci ori mai des decât în sălile de operație fără muzică.
Potrivit studiului, muzica din sălile de operaţie ar putea perturba procedurile chirurgicale, astfel că medicii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a apăsa pe butonul „play”.
Pentru acest studiu, cercetătorii au filmat 20 de proceduri medicale desfăşurate în două spitale din Marea Britanie.
Colegiul Regal al Chirurgilor a anunţat că nu există dovada vreunei probleme pe scară largă în sistemul spitalelor de stat din Marea Britanie.
Pentru realizarea studiului, preluat de „Journal of Advanced Nursing”, cercetătorii au plasat multiple camere în locuri strategice din interiorul sălilor de operaţie pentru a observa comunicarea verbală şi nonverbală a echipelor de medici.
Arhiva de 35 de ore a arătat că, de regulă, medicii seniori alegeau tipul de muzică redată în timpul desfăşurării procedurilor medicale.
Dintr-un total de 20 de intervenţii chirurgicale monitorizate, în doar 16 dintre ele medicii au apelat la muzică.
Au existat incidente în care asistentele se străduiau, în mod vădit, să înţeleagă instrucţiunile chirurgului, existând şi cazuri în care asistentele solicitau reducerea volumului muzicii pentru a putea fi atente la procedura în cauză.
Există, totuşi, şi studii potrivit cărora muzica ar putea ajuta chirurgii să rămână calmi şi să dea randament.
Potrivit Colegiului Regal al Chirurgilor, dacă în sala de operaţii este muzică, aceasta trebuie să nu distragă atenţia.
Potrivit şefului echipei de cercetători, Sharon-Marie Weldon, din cadrul Departamentului de Chirurgie şi Cancer de la „Imperial College London”, muzica poate fi de ajutor echipelor medicale în sălile de operaţii unde de regulă este gălăgie sau există alte elemente care distrag atenţia. Muzica poate îmbunătăţi concentrarea. Astfel, am dori o abordare mai atentă, cu discuţii sau negocieri în privinţa tipului de muzică rulat sau a volumului, informează ediţia online a BBC.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI