Calitatea laptelui se știe după capac
Cercetătorii americani şi chinezi au inventat capacele inteligente care stabilesc prospețimea laptelui.
Articol editat de , 14 august 2015, 06:00
Multe persoane verifică laptele dacă este proaspăt mirosindu-l sau chiar gustând din el, pentru a stabili dacă nu s-a acrit.
Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley și de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China au inventat o metodă inedită de a stabili prospețimea laptelui cu ajutorul unor capace inteligente 3D, relatează Kedem.
Acestea sunt dotate cu scheme electrice monofilare care percep schimbările survenite la nivelul bacteriilor din sticlă și pot determina cu precizie când laptele sau sucul s-a acrit sau alterat, avertizând astfel utilizatorul.
Capacele au o schemă de rezonanță LC pentru a stabili calitateta lichidului din interiroul sticlei. Schema recunoaște anumite semnale emise la anumite frecvențe. Atunci când laptele se alterează se produc schimbări semnificative la nivelul bacteriilor care modifică așa zisa frecvență permanentă şi de rezonanţă LC.
Pentru a stabili prospeţimea laptelui sau a sucului este necesar să se întoarcă sticla cu fundul în sus astfel ca lichidul să intre în contact cu capacul. Emiţătorii din interiorul schemei scanează schimbările survenite într-un timp real şi transmit datele printr-un program special pe smartphone.
Metoda poate fi uşor folosită de cumpărători într-un supermarket înainte de a cumpăra produsul.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI