Ascultă Radio România Cluj Live

Calitatea laptelui se știe după capac

Cercetătorii americani şi chinezi au inventat capacele inteligente care stabilesc prospețimea laptelui.

lapte, capace inteligente
Foto: lapte

Articol editat de , 14 august 2015, 06:00

Multe persoane verifică laptele dacă este proaspăt mirosindu-l sau chiar gustând din el, pentru a stabili dacă nu s-a acrit.

Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley și de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China au inventat o metodă inedită de a stabili prospețimea laptelui cu ajutorul unor capace inteligente 3D, relatează Kedem.

Acestea sunt dotate cu scheme electrice monofilare care percep schimbările survenite la nivelul bacteriilor din sticlă și pot determina cu precizie când laptele sau sucul s-a acrit sau alterat, avertizând astfel utilizatorul.

Capacele au o schemă de rezonanță LC pentru a stabili calitateta lichidului din interiroul sticlei. Schema recunoaște anumite semnale emise la anumite frecvențe. Atunci când laptele se alterează se produc schimbări semnificative la nivelul bacteriilor care modifică așa zisa frecvență permanentă şi de rezonanţă LC.

Pentru a stabili prospeţimea laptelui sau a sucului este necesar să se întoarcă sticla cu fundul în sus astfel ca lichidul să intre în contact cu capacul. Emiţătorii din interiorul schemei scanează schimbările survenite într-un timp real şi transmit datele printr-un program special pe smartphone.

Metoda poate fi uşor folosită de cumpărători într-un supermarket înainte de a cumpăra produsul.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate