Efectele muzicii în tratamentul epilepsiei
Muzica poate avea efecte benefice în tratamentul epilepsiei.
Articol editat de , 14 august 2015, 10:00
Considerăm că muzica poate fi utilizată în tratarea persoanelor care suferă de epilepsie, susţine Christine Charyton, Profesor asistent de Neurologie la Ohio State University Wexner Medical Center, afirmaţia fiind confirmată de rezultatele unui studiu realizat de echipa sa de cercetare pe pacienţi bolnavi de epilepsie.
În timpul studiului, oamenii de ştiinţă au observat că la aceste persoane, creierul reacţionează diferit la stimulii muzicali, decât la cei care nu suferă de această boală şi că practic, undele cerebrale se „sincronizează” cu muzica ascultată.
Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi metode de tratare şi prevenire a crizelor de epilepsie.
În circa 80% din cazurile de epilepsie, convulsiile provin din lobul temporal al creierului, aceeaşi zonă care conţine cortexul auditiv, unde sunt procesaţi stimulii acustici. De aici s-a născut de fapt ideea unui studiu despre efectele muzicii asupra subiecţilor epileptici.
Chiar dacă ascultarea muzicii nu poate înlocui actualele metode de tratament, cercetările efectuate reprezintă un punct de pornire pentru noi studii privind utilizarea muzicii concomitent cu terapia tradiţională în scopul prevenirii atacurilor convulsive.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI