Infracțiuni în domeniul farmaceutic. Firme fantomă și evaziune de 4 mil de lei
UPDATE 14 septembrie, ora 09:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 august 2015, 09:44
20 de persoane au fost reţinute astăzi de DIICOT Oradea, într-un dosar privind eliberarea a 14.000 de reţete medicale fictive. Persoanele urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Procurorii au efectuat ieri 67 de percheziţii domiciliare la mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie de pe raza municipiului Oradea şi în judeţul Bihor.
……………………………………..
Inspectorii antifraudă au efectuat în perioada octombrie 2014 – august 2015 verificări privind respectarea prevederilor legislaţiei fiscale şi contabile de către șase societăţi din județul Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice.
Urmare acțiunilor de control efectuate, inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat și al asigurărilor de sănătate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea căruia au sesizat organele de urmărire penală și au dispus instituirea de măsuri asigurătorii, prin indisponibilizare de bunuri și popriri pe conturile bancare.
În data de 13.08.2015, procurori din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au emis mandate de aducere pentru 20 de persoane (medici, asistente, farmaciști și reprezentanți ai unor societăţi farmaceutice) din județul Bihor, despre care există suspiciunea rezonabilă că au constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de infracțiuni de evaziune fiscală prin crearea unui circuit tranzacțional fără conținut economic real, în vederea fraudării bugetului Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor.
Pentru medicamentele achiziționate fictiv, una dintre aceste societăți a solicitat ulterior decontarea acestora la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bihor, în baza unui număr de 13.444 de rețete emise fictiv, cu complicitatea unor medici de familie și medici specialiști din județul Bihor, în numele unor pacienți care nu au beneficiat în fapt de tratamentele respective.
Operaţiunile de achiziţie/livrare declarate şi înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de către societăţile din circuit au avut la bază operaţiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzacţionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibil și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat.
Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, respectiv societăți care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înființate pe numele unor interpuși, persoane cu cetățenie română și domiciliu în județul Bihor.
Societățile în cauză nu au avut angajaţi, nu au depus la termene toate declaraţiile fiscale, parte dintre acestea nedeclarând achiziţii sau livrări.
Demersurile de cooperare interinstituţională între Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi DGAF au fost derulate cu respectarea competenţelor materiale specifice fiecăreia dintre cele două structuri, în condiţiile stabilite prin documentele de cooperare încheiate în acest sens.
Comunicat ANAF/Alina NECHITA