Ascultă Radio România Cluj Live

Echitaţia sport nobil pentru toate vârstele

Echitaţia este un sport deosebit   şi o pasiune apreciată de persoane de toate vârstele, o activitate cu numeroase beneficii pentru cei care o practică.

calarie
Foto: calarie

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 august 2015, 06:00

Calul este deseori animalul preferat al copiilor.  Impozant, elegant, nu-ţi vine să crezi că acest animal  se lăsă cucerit şi dirijat.  Rolul cailor în istoria întregii omeniri este unul deosebit de important, caii începând să fie utilizaţi în gospodării, în agricultură, pentru transport, în timpul războaielor şi a altor confruntări.

Primele menţiuni scrise referitoare la tehnicile străvechi de dresaj şi de călărie aparţin istoricului grec Xenophon care a descris numeroase tehnici folosite pentru antrenarea cailor în scop militar, în jurul secolului al III-lea î.Hr. Mai mult decât atât,  Xenophon a fost şi cel care a scris pentru întâia oară despre frumuseţea şi măiestria caracteristice cailor.

La ieşirea din Cluj- Napoca,  într-o zonă liniştită şi  frumos amenajată, găseşti un loc unde poveştile , caii şi copiii şi-au dat întâlnire.

Este vorba despre  Clubul de Echitaţie Wonderland.

Aici am cunoscut o mulţime de copii ce îndrăgesc animalele,  atenţia mi-a fost atrasă de Ariana,  o fetiţă de 9 ani venită  în vacanţă în România tocmai din America. Ariana mi-a  spus că ea a fost aşezată pe cal  când avea 6 luni, iar la trei ani a început să practice echitaţia.

Fie că eşti copil sau adult, la Clubul de Echitaţie Wonderland poţi să descoperi acea magie care se creează la un moment dat între tine şi cal.

De la antrenorul Petre Ionescu am aflat  o mulţime de lucruri interesante despre  echitaţie:

Echitaţia este o activitate atât sportivă, cât şi de agrement, benefică din punct de vedere terapeutic. Copii învaţă  aici  să-şi coordoneze mişcările , învaţă să trăiască lângă un animal, învaţă să-l simtă , să-l  cunoască, să-l studieze iar acesta, la rândul său, îl învaţă pe el alte lucruri mai importante, cum ar fi disciplina, fermitatea , hotărârea, tot ceea ce face şi întreprinde în acele minute când este călare. Echitaţia dezvoltă armonios organismul, avem copii care au venit cu coloana strâmbă  şi în decursul unui an de zile au început să se îndrepte, să aibă ţinută,  să aibă postură, să aibă eleganţă.

R: De la ce vârstă poate un copil să practice acest sport?

Echitaţia ca şi sport necesită  un antrenament mai intens, iar comunicare cu cei mici trebuie  să fie mai înţeleaptă.  La noi vin  copiii de la 3 ani şi jumătate . Părinţii trebuie să ştie că în această sferă, unde sunt cai, se creează un contact. La echitaţie este o altă lume , o lume a cailor, a poveştilor şi a copiilor. Dacă intră în acest cadru, ei se simt în largul lor. Mentalitatea şi viziunea modernă despre echitaţie  nu sunt destul de aprofundate în cultura noastră.

R: Alături de copii la Centrul de Echitaţie vin şi adulţi?

Media de vârstă este la 30 şi ceva de ani, iar cel mai vârstnic cursant are 56 de ani. Echitaţia este benefică pentru toată lumea, te curăţă atât sufleteşte, cât şi spiritual. Avem şi persoane care îndrăgesc  atât de mult echitaţia,  încât şi-au cumpărat propriul cal pe care noi îl ţinem în pensiune. La un moment dat totul devine un stil de viaţă.

R: Care este echipamentul de care ai nevoie în cazul în care doreşti să practici echitaţia?

Noi oferim cască de protecţie, vestă de protecţie pentru coloană şi jambiere de protecţie care ţin locul cizmelor de călărie. În rest, un echipament necesar este un pantalon de trening sau un pantalon mai elastic. Aceste echipamente  se pot procura în momentul în care îţi propui să faci această activitate pe termen lung.

R: Se spune că echitaţia este un sport scump. Care este costul unui curs?

Cursurile nu sunt atât de scumpe având în vedere că acest cal trebuie îngrijit în fiecare zi. Un curs  mediu de 30 de minute  este de 43 de lei. În adevăratul sens al cuvântului, echitaţia este un pic cam scumpă. În momentul în care îţi cumperi   calul  tău, acesta  trebuie ţinut  în pensiune , ceea ce necesită nişte costuri. Trebuie să-ţi cumperi echipament atât pentru tine, cât şi pentru cal, iar costurile încep să crească.

R: După ce criterii vă ghidaţi când alegeţi caii?

Aceştia trebuie să aibă calităţi speciale: să fie foarte blânzi, docili, foarte comunicativi şi cu foarte mare răbdare… Centru are în acest moment un număr de 9 cai şi 4 ponei care sunt folosiţi în mod regulat, prin  rotaţie, la antrenamente.  (Petre Ionescu –antrenor)

Petre Ionescu- antrenor Centrul de Echitaţie Wonderland

Petre Ionescu- antrenor Centrul de Echitaţie Wonderland

Nimic nu este mai plăcut ca, după o şedinţă de echitaţie ori o plimbare în natură,  calul să intre în  boxa curată cu paie proaspete şi frumos mirositoare. Acest lucru presupune însă un efort pe care cineva trebuie să-l realizeze.

L-am găsit hrănind şi având grijă de cai pe Bogdan Călin Sebeni.

Calul este cel mai nobil animal. Are o memorie fantastică, iar dacă îl mângâi şi îi vorbeşti frumos, îţi răspunde cu dragoste. Dacă dai în el, nu te uită.

”Caii ne dau aripile ce ne lipsesc”. (autor anonim)

 

Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI

 

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Reportaje sâmbătă, 22 martie 2025, 11:29

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea

Natura oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe, în aceste zile, în Oradea. Acesta prin intermediul magnoliilor din curtea Palatului Baroc,...

Spectacolul primăverii. Au început să înflorească magnoliile în Oradea
Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Reportaje vineri, 21 martie 2025, 13:57

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO

De Ziua Internațională a Poeziei, șapte asociații clujene au pus la cale o petrecere așa cum merită din plin poezia.   Întâlnirea...

Căci nu e om să nu fi scris o poezie | AUDIO
Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”