Ascultă Radio România Cluj Live

IRES: Cei mai mulţi români merg în pelerinaje de Sfânta Maria

Sărbătorile de Sfânta Maria, din 15 August şi 8 Septembrie, sunt ocaziile cu care merg în pelerinaje cei mai mulţi român, arată un studiu IRES.

pelerinaj la Nicula
Foto: pelerinaj la Nicula

Articol editat de Andrada Ștefănescu, 15 august 2015, 12:43

Mai mult de un sfert dintre cei care au răspuns în cadrul sondajului susţin că au fost cel puţin o dată într-un pelerinaj şi o cincime chiar de mai multe ori. Pentru 86% dintre cei chestionaţi, Biserica oferă răspunsuri pentru nevoile spirituale ale oamenilor.

Aproape 7 din 10 au spus că se roagă în fiecare zi, şi tot atâţia plătesc o cotizaţie anuală către parohia căreia îi sunt arondaţi, iar peste trei sferturi fac şi donaţii când merg la biserică.

Mormântul lui Arsenie Boca (Prislop) (21%), Mănăstirile din Moldova (18%) și Mănăstirea Nicula (jud. Cluj) sunt locurile de pelerinaj în care au fost până acum cei mai mulți dintre cei chestionați.

44% dintre cei care merg în pelerinaje fac acest lucru cu ocazia unor sărbători religioase. Pe lângă sărbătorile închinate Fecioarei Maria, românii mai merg în pelerinaje și de Paște, de Sărbătoarea Sfintei Parascheva, de Crăciun sau cu ocazia hramurilor bisericilor sau mănăstirilor.

83% dintre respondenții care au fost cel puțin într-un pelerinaj susțin că intenționează să facă acest lucru și în viitor, printre destinațiile pe care și le doresc respondenții sunt: mormântul lui Arsenie Boca + Prislop (18%), Mănăstirile din Moldova (15%), Ierusalim/Israel (11%).

Percepţia şi raportarea românilor la religie şi Biserică:

77% dintre cei chestionați sunt de acord cu ideea confirm căreia religia înseamnă adevăr (77%), ați 17% nu sunt de acord cu această idee;

Pentru 89% dintre cei chestionați religia a fost considerată importantă în familia lor, în perioada copilăriei;
Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viața lor, în timp ce alți 22% declară că este important.

Mai mult de jumătate dintre respondenții creștini susțin că obișnuiesc să se spovedească, jumătate dintre aceștia (51%) de câteva ori pe an, iar un sfert o singură dată pe an. 8% recurg la spovedanie mai rar de o dată la zece ani. 1% spun că se spovedesc în fiecare săptămână, iar 3% susțin că fac acest lucru o dată pe lună.

Schimbarea religiei este un fenomen izolat în România, doar 4% dintre participanții la studiu declarând că și-au schimbat, de-a lungul timpului, confesiunea.

Participarea la evenimentele religioase este ridicată: 45% dintre cei chestionați participă cel puțin o dată pe lună la slujbe sau alte evenimente religioase, 31% participă de câteva ori pe an, 5% cel mult o dată pe an, 13% mai rar decât o dată pe an.

Doar 5% dintre respondenți spun că nu merg niciodată la slujbe sau alte evenimente religioase;
70% dintre cei chestionați plătesc o cotizație anuală către biserica/parohia căreia îi sunt arondați, iar peste trei sferturi (77%) susțin că fac donații atunci când merg la biserică, iar sumele variază de la sub 50 de lei (25%) până la peste 200 de lei (11%).

În ce mai cred românii în 2015?
Cei mai mulţi români (96%) cred în Dumnezeu, 89% cred că există suflet, 89% cred în păcat, 85% cred în îngeri, 75% cred în Rai, 66% cred în Diavol, 66% cred în Iad şi 64% cred în viața de după moarte.

În același timp însă, 63% dintre cei chestionați cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică.
Sondajul IRES a fost realizat pe un eșantion de 1.001 indivizi de 18 ani și peste. Întreviurile au fost realizate în perioada 13-14 august 2015.
Alina Nechita/RADOR

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:42

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural

Desfiinţarea oficiilor poştale nu este o prioritate pentru Poşta Română, ci mai degrabă o necesitate, deoarece sunt unităţi din anumite zone...

Poșta Română vrea să închirieze oficiile din mediul rural
Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:29

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, care vizează, pe parcursul zilei de vineri, 22...

Județe vizate de cod roșu de viscol puternic
Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:23

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale

Fundația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Tradițional a lansat primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale.  ...

Primul ghid de bune practici în restaurarea caselor tradiționale
Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Social joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Social joi, 21 noiembrie 2024, 10:58

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie cu 12,1%, astfel încât valoarea punctului de referinţă va creşte de la 81 la 91 de lei – a...

Pensiile se vor majora de la 1 ianuarie
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:43

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune

Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială virează, începând de miercuri, 20 noiembrie, în conturile beneficiarilor venitul minim de...

A început virarea în conturi a ajutorului de incluziune
Social miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene