Cum protejăm ochii dacă lucrăm la calculator
Cum să ne protejăm ochii atunci cănd lucrăm timp îndelungat la calculator.
Articol editat de , 16 august 2015, 12:00
Conform statisticilor, numărul persoanelor care au sindromul de „ochi uscaţi” (keratoconjunctivită, xeroftalmia – este cea mai comună problemă cu care se confruntă astăzi medicii oftalmologi), din cauza statului îndelungat la calculator, aproape că s-a dublat, în ultimii zece ani.
Peste 80% din persoanele care lucrează în fiecare zi la calculator suferă de acest sindrom, printre ei cei mai mulți fiind tineri și copii. Cercetările au dovedit că atunci când lucrăm la calculator clipim de trei ori mai puțin decât de obicei.
Dacă luăm în considerare faptul că oamenii clipesc în mod normal de 15 de ori pe minut, vom consta că în timpul zilei clipim de aproximativ 12.000 de ori. Aceasta înseamnă că o persoană care lucrează opt ore la calculator clipeşte în jur de 1.400 în loc de 7.000 de ori.
Primele simptome care apar ca urmare a privirii îndelungate a ecranului sunt roşeaţa unuia sau a ambilor ochi, respectiv o senzație de arsură sau senzație de nisip în ochi. Ca să prevenim acest fenomen, oftalmologii recomandă să folosim lacrimi artificiale sau picături care dau un plus de umidiatate ochilor.
Lacrimile artificiale s-au dovedit a fi extrem de eficiente atunci cand vine vorba de ameliorarea simptomelor de „ochi uscat”. Utilizarea lor se face în mod regulat la un interval de două ore.
De asemenea, experții recomandă ca ecranul computerului să fie luminat și poziționat în mod corect, fără lumini suplimentare.
Totodată, ecranul trebuie să fie amplasat la o distanţă de ochi de 50-70 cm, iar centrul ecranului de la 10 până la 20 cm sub nivelul ochilor, atunci când te priveşti drept înainte.
Se recomandă să se consume alimente bogate în vitamine, minerale, omega 3, acizi grași și luteină.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI