Drumul lung spre Cimitirul Vesel, ediția a VI-a
Sâmbătă a început la Săpânţa cea de-a VI-a ediție a Festivalului Intercultural de Tradiţie Maramureşeană intitulat „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, un regal de cultură, muzică și joc tradițional. Inițiat de irlandezul Peter Hurley, festivalul este organizat, anual, în zilele de 15 și 16 august, de Ambasada Irlandei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi cu autorităţile judeţene şi locale din Maramureş.
Ediția din acest an este dedicată în special tradițiilor maramureșene. Prima zi, denumită generic Ziua Săpânței, i-a avut ca protagoniști pe ceterașii satului, copiii din Săpânța, Ansamblul Săpânțana, Voichița Șerba și Petru Bârlea. Invitatul special de ieri a fost îndrăgitul cântăreț de muzică populară, Gheorghe Turda, care, le-a oferit celor prezenți un spectacol de zile mari, acompaniat de ceterașul Țâhu junior.
A doua zi a festivalului, a fost și ea „botezată” de către organizatori, Ziua Maramureșului, pentru că azi vor urca pe scena festivalului interpreți și rapsozi reprezentativi pentru județul nostru : Grupul Izvorul Izei din Săcel și Grupul Iza, condus de dl. Ioan Pop. Pentru a marca interculturalitatea – festivalul având printre organizatori și Asociația Interculturală a lui Peter Hurley – Drumul Lung spre Cimitirul Vesel are invitați și din alte culturi tradiționale românești: un cimpoier din Munții Vrancei și tulnicăresele din Munții Apuseni, care îl vor însoți și azi, într-un specatcol deosebit, pe Mircea Florian. Caracterul internațional al Festivalului este marcat în acest an, prin participarea lui Wei Sung Lee, din Taiwan, care cântă la un instrument tradițional australian numit didgeridoo. Wei Sung Lee este îndrăgostit, așa cum ne-a mărturisit, de tot ce seamănă cu acest instrument: fluier, tulnic sau trâmbiță și, tocmai de aceea se află în România: ca să promoveze dedgeridoo-ul, și să învețe interpretarea la instrumente similare din alte culturi.
Articol editat de , 16 august 2015, 12:17 / actualizat: 27 februarie 2017, 12:01
Cu cîntec, joc și voie bună, la umbra fusului de 5 metri și-a așteptat Săpânța numerosul public de ieri, localnici și turiști – peste 600 după cum estimează organizatorii – veniți în inima Maramureșului din toate colțurile țării: Galați, Suceava, Reghin, Neamț și Reșița, dar și din străinătate, din Statele Unite ale Americii sau din Japonia.
Sunt realmente impresionat de ce văd aici, și mai ales de efortul câtorva oameni. Îl felicit în primul rând pe Peter Hurley și pe toți cei implicați, că au reușit să ducă tradiția mai departe. Acest festival este și o metodă de socializare: se întâlnesc aici atâția creatori, atâția meșteri populari, povestim, analizăm, dezbatem, constatăm, declară un turist din Baia Mare. ( Ilie Gherheș, directorul Muzeului Satului, Baia Mare)
Iată încă un motiv pentru a pofti și azi, în Săpânța, la joc!
Brîndușa Oanță
Puteți asculta Radio Sighet, online, și AICI