Topală cu hribi și mușchiuleț de porc
Promotorul bucătăriei ardeleneşti, salajeanul Mircea Groza, vine cu soluția optimă pentru această perioadă de după caniculă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 17 august 2015, 15:08
Pentru zilele răcoroase, în care se anunță ploaie, crede ca o topală cu hribi și mușchiuleț de porc este cea mai potrivită.
Mai ales dacă este stinsă cu pălinca și spusă în grai ardelenesc.
Topală de hiribe cu porc
Florica li Hilimon, bunica mea din Hida, îmi spunea cum se face această tocană:
După ce ai dărăbulit carnea, costiță, pecie, on dărab de pește (mușchiuleț), pui înt-on laboș on ptic de oloi și on ptic de unsoare, friji cu grije carnea, dup-o vreme pui și hiribele pă care le-ai lăsat la muiet. Nu țâpa zama-n care-o stat.
Lasă să hiarbă cătingan topala pă marjinea ploaptănului, pui, când trebe, câte-on ptic din apa di pă hiribe și mai amesteci. În alt laboș, mai mnicuț, toptești o ceapă tăietă mânânțăl-mânânțăl, ai grije să n-o arz, pui o lingură de fărină nulaș, on strop de poprică, da nu usturoaie, amesteci bine ș-o potolești c-o finjie de moare, o torni încetuc-încetuc, da tăt amesteci! Zdrobdești tri-patru cățăi de ai și-i țâpti în zama aiasta.
Mai dai un clocot ș-o torni păstă carne. Amesteci bine, traji laboșu cu topala mai cătă roșteie, mai pă mnijlocu ploaptănului. Amu mai îi gata.
O traji iară la marjine și faci mămăliga. Mie-mi place mai țăpânucă, tu fă-o cum îi vre! Taie o jumătate de căpățână de cureti morat, pticură oloi de floare păstă ie și tri hire de poprică. Ori, de-ți place, în loc de cureti poți folosâ o fingie de moare.
Felelesc că ț-a plăce! În afară de poprică mai pui ș-on ptic de thiper ș-on ptic de sare, da mai cu grije că moarea-i cam sărată.
Adrian Lungu