Diferenţele care ne unesc – Zilele culturale maghiare la Cluj
Cât de bine cunoaştem cultura şi istoria locului în care trăim? Un răspuns parţial ni-l oferă Zilele culturii maghiare la Cluj (#zcm2015), manifestare cu care aflăm cîte ceva în puls despre diferenţele care ne unesc şi despre conexiunile instrinseci dintre cultura maghiară şi cea română din Transilvania.
Articol editat de , 18 august 2015, 14:14 / actualizat: 19 august 2015, 13:20
Participăm până în 23 august la a 6-a ediţie a Zilelor culturii maghiare la Cluj. Peste 30 de spaţii din oraş găzduiesc 500 de evenimente culturale care atrag atenţia asupra identităţii culturale a comunităţii maghiare la Cluj. Zilele culturale maghiare se adresează, însă, tuturor clujenilor:
Manifestarea nu se adresează doar maghiarilor, ci comunității din Cluj şi din tot Ardealul. Vor veni mulţi oameni, am auzit la expoziţia de la Palatul Banffy (Patrimoniul cultural european:Herend la Muzeul de Artă Cluj) că foarte mulţi clujeni români au fost la expoziţiile din program – ne spune o vizitatoare a expoziţiei de artă meşteşugăreacă în lemn a lui Cziriák Sándor, găzduită zilele acestea de Radio Cluj.
Programul manifestării propune expoziţii la Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Continental, vizite ghidate în limbile română şi maghiară la obiective turistice din oraş, concerte în aer liber în Piaţa Unirii, ateliere meşteşugăreşti, ateliere pentru copii. (Programul complet poate fi consultat pe siteul www.zilelemaghaire.ro)
Miercuri 19 august debutează microstagiunea Teatrului Maghiar de Stat Cluj din cadrul Zilelor Maghiare la Cluj, cu perfromance-ul #cântecdelebădă după Cehov, de la ora 17 la Sala Studio. Poate cel mai radical spectacol al stagiunii trecute la TMS, spectacolul este semnat de actorul Sinkó Ferenc, care îşi asumă rolul regizoral:
Din prima clipă am ştiut că scena va fi goală. Prima scenă cu demontarea unui decor aşa zis clasic, am simţit că ar accentua ideea desacralizării teatrului, pentru că prea des credem despre teatru doar şabloane.(regizorul Sinkó Ferenc)
Microstagiunea se derulează până duminică, 23 august, cu câte o reprezentaţie pe zi şi conţine spectacole selectate de pe afişul curent al teatrului.
Dacă unele manifestări din program sunt condiţionate de cunoaşterea limbii maghiare, concertele în aer liber din Piaţa Unirii sunt liantul publicului clujean, invitat pe parcursul săptămânii să îşi îmbogăţească înţelegerea conaţionalilor noştri maghiari prin specificul lor cultural.
Oana Cristea Grigorescu