Cine m-aude cântând… la Expo Milano 2015
Folclorul ca element al patrimoniului cultural românesc e prezent la Expo Milano 2015 în concertul de sâmbătă, 22 august, ora 20, pe care mezzosoprana clujeancă Lavinia Bocu îl susţine în Pavilonul României.
Articol editat de , 20 august 2015, 14:38 / actualizat: 21 august 2015, 21:55
Cântce româneşti şi alte bijuterii muzical-instrumentale se intitulează concertul nostru. Este un proiect de recital pentru voce, clarinet şi acordeon pe care îl susţin împreună cu doi artişti italieni, Pietro Roffi- acordeon şi Gaetano Falzarano- clarinet. Prezentăm o suită de prelucări folclorice de Tiberiu Brediceanu, aranjate pentru noi trei de regretatul Mugurel Scutăreanu. Printre piesele din recital voi cânta Vai, bădiţă, dragi ne-avem sau Cine m-aude cântând … Suntem legaţi sentimental de acest repertoriu şi poate emoţiile sunt cu atât mai mari, cu cât avem acest repertoriu clujean, să spunem, pe care îl ducem la Milano. Sperăm să îl putem prezenta şi în ţară cât de curând. (mezzosoprana Lavinia Bocu)
Sub genericul Cântece româneşti, concertul cu prelucrările pieselor din folclor ale lui Tiberiu Brediceanu, în aranjamentul muzical al regretatului nostru coleg Mugurel Scutăreanu ne dă energie pentru viaţă, dacă e să ne referim la tema expoziţiei universale Expo Milan 2015: “Hrănirea planetei, energie pentru viata”.
La Milano, până în 31 octombrie, pe parcursul celor 6 luni de expoziţie, 145 de ţări se prezintă în pavilioane naţionale cu patrimonial lor alimentar dar şi cultural. Tema ediţiei ridică problema hrăirii planetei şi a accesului la o alimentaţie sănătoasă, în condiţiile în care populaţia globului a atins în 30 iunie 2015 cifra de 7 miliarde.
Noi încercăm să hrănim planeta şi cu muzică, nu doar cu preparatele româneşti – comentează mezzosoprana Lavinia Bocu legătura concertului cu tema expoziţiei universale de anul acesta.
Pavilionul României, conceput ca o casă de lemn cu acoperiş de stuf cu multiple spaţii deschise, face trimitere la casele tradiţionale româneşti. Cele 4 elemente centrale ale expoziţiei – alimente, energie, planetă, viaţă – reflectă priorităţile guvernamentale ale României: agricultură, energie, infrastructură, inovaţie/creativitate. Un restaurant cu bucate româneşti pune în valoare patrimoniul alimentar naţional iar programul spectacolelor şi concertelor aduce artiştii români în faţa publicului numeros al expoziţiei universale.
http://www.agerpres.ro/sci-tech/2015/05/14/expo-milano-2015-pavilionul-romaniei-un-spatiu-fara-restrictii-care-duce-cu-gandul-la-o-casa-deschisa-09-40-52
Organizatorii afirmă că estimează un aflux de vizitatori de peste 2 milioane de oameni. Aşa că, cine ne aude cântând la Expo Milano 2015 va pleca mai bogat cu o experienţă culturală legată de România.
Oana Cristea Grigorescu