Gunoaiele Clujului se depozitează la Turda
Criza deşeurilor menajere produse de clujeni şi-a găsit rezolvarea, a declarat joi, 20 august, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan.
Articol editat de , 20 august 2015, 15:32
Soluţia constă în amenajarea unei rampe temporare în apropiere de Turda, pe un teren de cca 9 ha, cumpărat de firma bucureşteană D.M.V. Prosal srl, care va opera noua facilitate.
Solul va fi impermeabilizat prin acoperire cu o membrană geotextilă, după care vor fi montate o staţie de tratare a levigatului scurs din deşeurile umede şi o staţie de sortare.
Octavian Mateescu, reprezentantul firmei D.M.V. Prosal srl, afirmă că rampa temporară va permite reducerea cantităţii de deşeu uscat, pe care firma se angajează să-l transporte la depozite ecologice autorizate din judeţele vecine.
Investiţia se ridică la cca 2 milioane de Euro, pe care firma bucureşteană consideră că-i va recupera într-un an, cât e prevăzut să funcţioneze rampa temporară. Utilajele şi materialele necesare au fost deja cumpărate, se aşteaptă obţinerea autorizaţiilor necesare după care, în maximum 3 săptămâni, rampa este gata de lucru.
Mihai Seplecan a anunţat crearea unui corp de control al Consiliului Judeţean, care va veghea la respectarea normelor de către toţi cei implicaţi în procesul de colectare, prelucrare şi transport.
În cazul în care Centrul de Management Integrat al Deşeurilor nu va fi dat în exploatare până la finele anului 2016, societatea D.M.V. Prodal srl îşi poate extinde rampa temporară până la 30 ha.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI