Descoperire importantă. Funcționarea genei obezității
Oamenii de ştiinţă au putut, în sfârşit, să afle cum funcţionează gena obezităţii. Acesta este o descoperire majoră care ar putea deschide uşa unei noi abordări ale problemei, pe lângă dietă şi mişcare.
Articol editat de , 22 august 2015, 12:00
Lucrarea științifică rezolvă marele mister: din anul 2007, cercetătorii ştiu că gena numită FTO este legată de obezitate, dar ei nu au putut-o asocia cu apetitul sau cu alţi factori cunoscuţi. Acum experimentele arată că versiunea defectuoasă a acestei gene face ca energia din alimente să nu se consume şi ca organismul să o stocheze sub formă de grăsime.
Experimentele genetice la şoareci şi la celulele umane în laborator indică faptul că această situaţie poate fi inversată, fapt care dă speranța că acest lucru poate fi rezolvat prin dezvoltarea unor medicamente sau a altor tratamente.
Studiul a fost condus de oameni de ştiinţă de la universităţile MIT și Harvard și a fost publicat miercuri în revista „The New England Journal of Medicine”. Această descoperire pune în discuție ideea că „oamenii devin obezi prin decizia lor, deoarece ei aleg să mănânce mult și să nu facă mişcare”, a declarat liderul studiului, Melina Klausnitzer, specialistă în genetică la „Beth Israel Deaconess Medical Center”, asociată cu Harvard. „Pentru prima dată, genetica a dezvăluit mecanismul obezităţii, un mecanism la care anterior nici nu ne puteam gândi”, a spus ea, printre altele.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI