„Metoda accidentul” face iar victime
Cinci bistriţeni au fost înşelaţi în ultimele 48 de ore prin „metoda accidentul” în cursul zilelor de vineri şi sâmbătă.
Articol editat de Carmen Sas, 24 august 2015, 12:59
Prima victimă a fost un minor de 16 ani, ai cărui părinţi se aflau în Franţa şi căruia i-a fost solicitat telefonic în cursul zilei de sâmbătă să predea toţi banii din casă, pentru ca părinţii săi să nu fie arestaţi şi evenimentul să nu fie dat publicitaţii. Minorul s-a întâlnit pe raza municipiului cu o persoană necunoscută, căreia i-a înmânat 300 de euro şi 2.600 de lei.
A doua victimă a fost o femeie de 63 de ani, din Bistriţa, care, în timp ce se afla la domiciliul său, a fost contactată pe telefonul fix de către persoane necunoscute care s-au recomandat ca fiind avocaţi şi care au indus-o în eroare, pretinzând că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier soldat cu decesul unei persoane. Pentru ca acesta să nu fie arestat, bistriţeanca s-a întâlnit cu o persoană necunoscută, în faţa sediului unei bănci din municipiu, a retras de pe card 3.000 de lei şi i-a înmânat necunoscutului suma de bani, cardul şi codul PIN.
Ulterior, persoana respectivă a mai retras de pe cardul persoanei vătămate 2.000 de lei.
În aceeasi zi, persoane necunoscute au contactat pe telefonul fix un bărbat, în vârstă de 58 de ani, din Bistriţa, căruia i s-au prezentat ca fiind avocaţi. Acestea i-au comunicat faptul că fiul său a fost implicat într-un eveniment rutier în urma căruia o persoană a decedat, solicitându-i toţi banii pe care îi deţine pentru ca acesta să nu fie arestat. Astfel, în timp ce discuţia telefonică continua, la domiciliul persoanei vătămate s-a prezentat o persoană necunoscută căreia bistriţeanul i-a înmânat 1.100 de euro.
Duminica, 23 august a.c., un bărbat, de 67 de ani, din Bistriţa a fost apelat pe telefonul fix şi ulterior pe cel mobil de pe un număr privat, de către un bărbat care s-a recomandat ca fiind poliţist şi apoi de către o femeie, care s-a prezentat avocata din oficiu a fiicei sale, stabilită în Canada, comunicându-i-se faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier. Pentru ca fiica sa să nu fie arestată, cei doi necunoscuţi au determinat persoana vătămată să se întâlnească, pe o stradă din municipiu, cu o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Ambasadei României în Canada, căruia bistriţeanul i-a înmânat 3.000 de euro, sumă care urma să parvină părinţilor aşa-ziselor victime ale accidentului.
Tot duminică, în timp ce se afla la domiciliu, un bărbat, de 47 de ani, din Bistriţa, a fost contactat pe telefonul fix şi ulterior pe cel mobil, de pe un număr privat, de către un necunoscut care s-a recomandat ca fiind poliţist şi apoi de un altul, care s-a prezentat avocat din oficiu al fiicei sale, stabilită în Italia, relatându-i-se faptul că aceasta a fost implicată într-un accident rutier şi riscă să fie arestată. Prin mijloace dolosive, cei doi necunoscuţi au determinat persoana vătămată să se întâlnească, pe o stradă din municipiu, cu o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Ambasadei României din Italia, căruia bistriţeanul i-a înmânat 660 de euro şi 4.500 de lei, bani care urmau să parvină familiilor aşa-ziselor victime ale accidentului.
Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, denumită generic „metoda accidentul”, poliţiştii bistriţeni atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să se adreseze de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau sa apeleze numărul unic de urgenţă 112.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.