Toamna se numără tarabele
Piaţa Agroalimentară din Sibiu prinde viaţă zilele acestea. Gospodinele zumzăie pe la tarabe în căutarea legumelor perfecte pentru conservele de iarnă.
Articol editat de , 24 august 2015, 15:02
Suflul de viaţă din Piaţa Agroalimentară din Sibiu se simte încă de la intrare. Gospodinele vin înarmate cu răbdare şi bani destui pentru câteva zeci de kilograme din legumele preferate, alese cu grijă pentru borcanele care vor aştepta cuminţi în cămară să fie deschise de sărbători. Vânzătorii sunt foarte mulţumiţi de volumul mare de clienţi pe care îl au în ultima perioadă şi spun că sunt dispuşi chiar şi să scadă preţurile dacă e cererea mare.
Vin multe gospodine şi iau cantităţi mari de legume ca să îşi facă proviziile pentru iarnă. În general capia, vinetele şi ardeiul gras se vând cel mai bine. Dacă iau mai multe kilograme scădem şi preţurile.
Au venit gospodinele şi cumpără foarte multe legume. Gogoşarul, capia şi vinetele se vând cam cel mai bine deocamdată. Scad şi preţurile pentru că e şi normal aşa. Dacă vine şi ia 20 kg nu mai dau cu 2 lei kilogramul, îl dau cu 1 leu 50.
Gospodinele vin pregătite pentru căratul de plase grele şi caută cu o răbdare de fier pe la fiecare tarabă până găsesc exact ceea ce caută. Mai mult decât atât, ele ştiu deja exact cum să facă un borcan de murături care să reziste până la iarnă şi ne-au împărtăşit şi nouă câteva secrete.
10 kg de gogoşari, 1 kg de zahăr, 8 linguri de sare. Tai gogoşarul, pun de seara zahărul, sarea şi un litru de oţet. A doua zi le aşez în borcan şi pun zeama peste, cu foi de dafin şi hrean.
Pentru zacuscă eu coc tot. Tocăm ceapa, o prăjim puţin, punem gogoşarul tocat, apoi vinetele şi la urmă bulionul şi cu asta basta. Pun cam 40 de borcane pentru iarnă.
Cu toate că vara secetoasă a provocat pagube prin culturile ţăranilor, în această perioadă Piaţa Agroalimentară din Sibiu este plină de culoare şi legume care mai de care mai atrăgătoare.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI