Arte plastice şi culori primare într-o expoziţie a costumelor de epocă
Zece elevi din Chişinău şi colegii lor de la Liceul de Arte “Corneliu Baba” din Bistriţa au lucrat timp de zece zile împreună pentru a pregăti o expoziţie de costume de epocă, pe care ei înşişi le-au îmbrăcat şi le-au prezentat publicului prezent sâmbătă la “Noaptea albă a Bisericii Evanghelice”. Dacă elevii bistriţeni au mai avut parte de asemenea experienţe, pentru elevii veniţi de la Chişinău a fost o experienţă inedită, care i-a făcut să se simtă…bistriţeni!
Articol editat de Carmen Sas, 25 august 2015, 14:00
S-a lucrat intens la confecţionarea costumelor, care reprezentau perioada “La belle époque”, de la începutul secolului XX.
Am lucrat asupra unor brăţări, care dezvoltau imaginaţia. Am fost un fel de mademoiselle un pic mai decoltată, cu o pălărie foarte mare, pe care mi-era greu să o ţin. Umbrelă nu am avut. M-am simţit bistriţeancă în seara aceea!, ne-a declarat Cristina Costin, din Chişinău.
Aflată pentru a treia oară în această tabăra de creaţie artistică, Cristina a folosit timpul petrecut aici şi pentru a cunoaşte mai bine locurile, oamenii:
Pentru mine este interesant să aud de fiecare dată istoria despre Bistriţa. Am vizitat şi muzeul din Năsăud, dar şi Casa Liviu Rebreanu, care pentru mine a fost ceva minunat. Am citit romanele “Pădurea spânzuraţilor” şi “Ion” şi mi-era interesant să văd acele personaje, vii.
Profesoara Elena Mariţoi i-a însoţit pe cei zece elevi de la clasele de arte ale Liceului Teoretic“Principesa Natalia Dadiani” din Chişinău, fiind pentru al treilea an consecutiv la Bistriţa:
Ne-am propus să nu repetăm ceea ce am avut în anii trecuţi şi am luat un subiect legat de vestimentaţie. Elevii noştri s-au cunoscut şi cu alţi copii de aici, din Bistriţa şi au înţeles, pentru a câta oară că aceeaşi limbă vorbim şi avem foarte multe în comun. Ei vin aici pentru că le place arta şi prin intermediul ei se dezvoltă.
Iniţiatorul şi coordonatorul proiectului “Artele plastice sub semnul culorilor primare” este profesorul şi istoricul de artă Vasile Duda. El ne-a declarat că prin efortul comun al celor 42 de elevi participanţi la proiect s-a dat o frumoasă pată de culoare “Târgului Mare al Bistriţei”, prin realizarea expozitiei vii a personajelor costumate ca acum mai bine de o sută de ani.
Florin Săsărman
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.