Ascultă Radio România Cluj Live

5 apariţii editoriale muzicale excepţionale la Editura Casa Radio

Editura Casa Radio, prin care Radio România pune la dispoziţia publicului larg comorile din Fonoteca Radio România, cea mai importantă arhivă audio românească, a pregătit pentru debutul lunii septembrie apariţia a cinci albume muzicale ce au în prim-plan nume rezonante din prima linie a interpreţilor români contemporani: Trans-European Express cu Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, R. Strauss, Simfonia Alpilor, cu Orchestra Naţională Radio, dirijor Cristian Mandeal, Dan Grigore – Maestro!, Horia Mihail, Pianul călător – Romantic, Duelul viorilor – Tango, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Horia Mihail.

Proiecte noi
Foto: Proiecte noi

Articol editat de cristina.rusu, 26 august 2015, 16:15

Trans-European Express se intitulează discul semnat de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal, cu un repertoriu alcătuit din piese orchestrale celebre, piese favorite de bis, înregistrate în studiourile Radio România în perioada 2013-2014.

De la celebrul Vals de Dmitri Şostakovici, la Pas de deux din baletul Spărgătorul de nuci aparţinând lui Ceaikovski şi un inedit Russian Medley alcătuit de Sabin Păutza, cele 15 lucrări prezente pe acest album creionează un portret strălucitor al unei orchestre care este „de tineret” numai datorită vârstei membrilor săi, nu şi prin profesionalismul pe care îl dovedeşte.

Trans European Express este al doilea disc al Orchestrei Române de Tineret apărut la Editura Casa Radio. Primul, apărut anul trecut, a cuprins în exclusivitate un repertoriu românesc. Orchestra Română de Tineret este în prezent parte a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română condus de Marin Cazacu. În 30 august, Orchestra Română de Tineret va susţine concertul care deschide ediţia 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu.

Dirijorul care a reuşit performanţa de a transforma Orchestra Română de Tineret într-unul dintre cele mai bune ansambluri româneşti este Cristian Mandeal, acelaşi care în 21 septembrie 2014 conducea Orchestra Naţională Radio pe scena Sălii Radio în cadrul Festivalului Orchestrelor Radio RADIRO, organizat de Radio România.

O iniţiativă unică printre festivalurile muzicale din lume, RADIRO a reunit la cea de a doua ediţie, din 2014, orchestre importante ale radiodifuziunilor publice, iar concertul Orchestrei Naţionale Radio a confirmat valoarea acestui ansamblu în rândul orchestrelor europene radio.

Cum 2014 a fost un an Richard Strauss (150 ani de la naştere), repertoriul ales a cuprins lucrări semnate de acest important creator din spaţiul post-romantic german: Orchestra Naţională Radio a interpretat sub bagheta lui Cristian Mandeal monumentala Simfonie a Alpilor, acum gravată pe un disc apărut la Editura Casa Radio.

Un nou titlu al Editurii Casa Radio, Maestro!, îl are în prim plan pe pianistul Dan Grigore, o emblemă pentru arta interpretativă românească a ultimelor decenii.

Recitalul este gândit ca un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale din întreaga mea activitate concertistică de până acum. Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane şi că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, îşi dau mâna peste timp, scrie Dan Grigore în prezentarea care însoţeşte acest album care reuneşte înregistrări realizate între anii 1961 şi 2008 – o viaţă închinată pianului, decriptată pe acest disc special.

Cele două proiecte muzicale importante ale Centrului Cultural Media Radio România, Duelul viorilor şi Pianul călător sunt, de asemenea reflectate pe două discuri apărute recent sub semnul Editurii Casa Radio.

În 2015, Pianul călător a fost… Romantic, aşa cum sunt şi înregistrările realizate în studiourile Radio România pentru discul semnat de pianistul Horia Mihail. Lucrări de Robert Schumann şi Johannes Brahms, în nuanţata interpretare a pianistului care şi-a dus pianele călătoare în cele mai îndepărtate colţuri ale României, contribuind astfel esenţial la promovarea muzicii clasice, figurează pe acest disc cu semnificaţii speciale.

Duelul viorilor este un titlu inspirat pentru un proiect care reuneşte doi violonişti de marcă, cu două viori de colecţie: Gabriel Croitoru care cântă pe o vioară Guarneri care i-a aparţinut lui George Enescu şi Liviu Prunaru, concert-maestrul uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Concertgebouw din Amsterdam, care deţine o vioară Stradivarius. Două viori într-o ipotetică confruntare arbitrată de pianistul Horia Mihail şi publicul entuziast care i-a aplaudat în multe dintre oraşele României: un pariu câştigat, regăsit acum şi pe discul apărut la Editura Casa Radio, cu un repertoriu cel puţin incitant şi destul de rar prezent în discografia românească, o selecţie de celebre tangouri.

Toate discurile sunt disponibile pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) şi la standul din str. Temişana nr. 31, Bucureşti, unde pot fi achiziţionate la preţurile de producător.

Pe perioada Festivalului George Enescu (30 august – 20 septembrie), Editura Casa Radio va avea un stand propriu în foaierul Sălii Mari a Palatului.

Discurile Editurii Casa Radio se găsesc în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas şi Cărtureşti).

 

Redacția

 

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024
Știri Radio România luni, 26 august 2024, 17:36

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024

Producţia Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Colonia penitenciară de Franz Kafka, în regia lui Mihnea Chelaru, este nominalizată...

Producţie a Teatrului Național Radiofonic nominalizată la Prix Europa 2024
La Sibiu se deschide Târgul de Carte Gaudeamus
Știri Radio România marți, 13 august 2024, 08:58

La Sibiu se deschide Târgul de Carte Gaudeamus

15 pavilioane expoziționale, care vor găzdui cele mai prestigioase edituri din țară îi așteaptă pe doritori în Piața Mare din Sibiu de...

La Sibiu se deschide Târgul de Carte Gaudeamus
A început ediția de vacanță Gaudeamus Radio România, la Brașov
Știri Radio România miercuri, 3 iulie 2024, 09:01

A început ediția de vacanță Gaudeamus Radio România, la Brașov

Prima ediție de vacanță a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România debutează în Piața Sfatului din Brașov miercuri, 3 iulie.  ...

A început ediția de vacanță Gaudeamus Radio România, la Brașov
RADOR lansează România Check
Știri Radio România vineri, 14 iunie 2024, 10:47

RADOR lansează România Check

Agenția de presă RADOR Radio România anunță debutul oficial al unui proiect de fact-checking.   În afara articolelor publicate, care dau...

RADOR lansează România Check
Știri Radio România joi, 9 mai 2024, 10:18

Concert Regal, la Sala Radio

În continuarea unei tradiții stabilite de mulți ani, în luna mai, Orchestra Națională Radio propune la Sala Radio un eveniment de înaltă...

Concert Regal, la Sala Radio
Știri Radio România marți, 26 martie 2024, 11:16

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 – nominalizări

Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2023. De asemenea, vor fi acordate două premii speciale și un...

Gala Premiilor Radio România Cultural 2024 – nominalizări
Știri Radio România luni, 18 martie 2024, 10:50

Final de Gaudeamus Radio România – ediția de la Craiova

Vreme de cinci zile, 34 de participanți au expus peste 10.000 mii de titluri, multe dintre acestea publicate în ultimele luni și prezentate în...

Final de Gaudeamus Radio România – ediția de la Craiova
Știri Radio România miercuri, 13 martie 2024, 08:35

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România Craiova, 13 – 17 martie

Programul evenimentelor: Miercuri, 13 martie 12.00 RADIO ROMÂNIA Deschiderea oficială a Celei de a XXII-a ediții a Târgului de Carte Gaudeamus...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România Craiova, 13 – 17 martie