Zona independentă – Create.Act.Enjoy
În luna iulie, în centrul Clujului, o mână de actori animau pietonala din faţa Casei Matei cu o intervenţie coregrafic-sonoră în spaţiul public. Flshmob-ul făcea parte din proiectul Doza de viaţă, de luptă împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor. Actorii fac parte din compania Create.Act.Enjoy, orientată spre teatrul social şi comunitar, un serviciu public asumat de companii independente.
Articol editat de , 26 august 2015, 12:16 / actualizat: 14 septembrie 2015, 11:49
The Box, ultimul studio de teatru independent deschis la Cluj, în martie 2015, e sediul unei companii independente de teatru şi film, înfiinţate în 2013: Create.Act.Enjoy.
Am pornit de la ideea că teatrul şi arta pot exista oriunde şi aproape oricând. De asta până în martie 2014 nici nu am simţit nevoia unui sediu. Ne-am descurcat plimbându-ne dintr-un loc într-altul, asta şi pentru că cel puţin primul an şi jumătate am jucat foarte mult în ţară şi la câteva festivaluri internaţionale cu This is my body. Come into my mind; în India, Macedonia, iar în ţară la festivaluri pentru tineri la Piatra Neamţ, Iaşi, Sibiu. Apoi am simţit nevoia să producem mai mult aici în Cluj, am avut un an un parteneriat cu o cafenea, la Răgaz, acolo ne jucam toate spectacolele. Cafeneaua s-a închis între timp. Iar din martie, pentru că am început să dezvoltăm atelierele creative, am zis că e nevoie de un spaţiu al nostru. Dar în principiu tot ce facem, şi nu pentru că ne-am impus, ci pentru că ne-am dat seama în timp, tot ce facem e focusat pe teme actuale, pe o relaţie cu ce e în jurul nostru. (actriţa Diana Buluga, managerul companiei Create.Act.Enjoy)
Curând, din 2013, compania se orientează spre proiecte de teatrul social, care găsesc mai uşor finanţări de la bugetul local şi servesc interesul companiei pentru temele de actualitate, pentru relaţia cu lumea în care trăiesc. Cele trei direcţii de producţie ale companiei vizează producţii de performance la sediu, producţii pentru publicuri atipice în spaţii neconvenţionale şi componenta educativă de ateliere creative.
Întotdeauna ne-a interesat nu neapărat miza estetică, nu mesajul care se înţelege din spectacol, ci ce trăiri, ce sentimente am trezit în spectatori şi întotdeauna spectacolul era urmat de o sesiune de Q&A. Interacţiunea cu publicul e esenţială pentru că fiind vorba de spaţii neconvenţionale, de cele mai multe ori spaţii mici, relaţia cu publicul e alta decât pe scena mare a teatrului. Chiar ne doream să vedem cum interpretează publicul ceea ce facem, ţinând cont într-o oarecare măsură de părerile lui pe viitor. (actriţa Diana Buluga, managerul companiei Create.Act.Enjoy)
Relaţia cu publicurile diverse, pe cele trei linii de activitate ale companiei, îi obligă la o atitudine deschisă, care pune teatrul în slujba nevoilor spectatorilor. Flashmoburi în stradă în campania antidrog, clovnerie şi elemente de comedia dell’arte cu bolnavii din spitale, pantomimă, statui vivante la evenimente sau petreceri private pentru public restrâns sunt forme de adaptare a companiei la specificul audienţei. Onestă cu denumirea sa, Create.Act.Enjoy pune creaţia şi jocul în slujba spectatorilor fără a cădea în capcana divertismentului pur. În acelaşi timp, Diana Buluga este actriţă angajată a Teatrului Naţional Cluj din 2013. Tendinţa acestei generaţii de actori este una incluzivă. Nu judecă prin excludere, ci aceeaşi actori activi în zona independentă au pătruns în ultimii ani şi în teatre. Ei profită acum de terenul pregătit de deceniul anterior, de deschiderea teatrelor şi interesul pentru colaborarea pe proiecte cu tinerii.
http://createactenjoy.com/
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj poate fi ascultat online AICI.