Spălați roșiile cu apă caldă înainte de consum
Roșiile vândute în marile lanțuri comerciale sunt recunoscute pentru faptul că sunt lipsite de gust, astfel încât o echipă de cercetare condusă de Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) lucrează la noi metode pentru a le face mai aromate.
Articol editat de cristina.rusu, 27 august 2015, 15:00
Studiul demonstrează că un plus de savoare pentru aceste legume poate fi obţinut printr-o metodă foarte ieftină şi la îndemână – scufundarea acestora în apă caldă.
Mirosul specific al roşiilor se datorează unui cocktail de substanţe chimice produs în procesul de coacere, însă prin modalitatea tradiţională de a le depozita, aromele se pierd.
Achiziționate direct de la producători, roșiile sunt parfumate, deoarece acestea sunt vândute în stare perfectă – complet coapte și imediat după culegere.
Roşiile cultivate în scop comercial sunt transportate sute și uneori mii de kilometri pentru a ajunge pe piață, iar dacă ar fi transportate coapte, ar exista riscul de a fi livrate degradate.
Din acest motiv, roşiile sunt recoltate verzi, tratate cu etilenă, care stimulează coacerea.
Potrivit specialiştilor, această răcire suprimă formarea de ingrediente aromatice şi roşiile rămân cu un gust apos, insipid. Pentru a evita acest efect, cercetătorii încearcă o nouă metodă.
În loc să le trimită verzi pentru răcire, scufundă întâi roşiile în apă cu temperatura de 52 de grade Celsius pentru cinci minute, apoi le răcesc la temperaturi între 5 şi 13 grade Celsius – temperaturile standard de transport.
Oamenii de știință au descoperit că roșiile tratate astfel se disting prin aromă puternică şi gust, precum și printr-un conținut mai ridicat de compuși aromatici.
În opinia specialiştilor, tratarea cu apă caldă reglementează enzimele responsabile de coacerea legumelor și activează producerea unei proteine speciale.
RADOR
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI