Noutăți de ultimă oră despre valul de imigranți
Peste 20 de mii de refugiaţi au trecut de la sfârşitul lunii iunie şi până acum prin gara Szeged, Ungaria, în drum spre Europa Centrală şi de Vest.
Articol editat de cristina.rusu, 28 august 2015, 18:18 / actualizat: 31 august 2015, 9:12
Cei mai mulţi vin din zone de conflict: Siria, Afganistan, Irak, dar sunt şi din Iran. Numărul imigranţilor a crescut în ultima perioadă, spun voluntarii care îi primesc în gara Szeged.
Colegul nostru de la Radio Timișoara, Bartha Csaba, s-a aflat în urmă cu două zile într-unul dintre punctele de intrare în Ungaria a imigranților și ne povestește ce a văzut acolo.
Dan Izvoreanu: Mai întâi te-aș ruga să-mi spui cât timp ai stat acolo și unde anume ai fost?
Bartha Csaba: Miercuri, 26 august, am fosta la granița Ungariei cu Serbia, localitatea care este și punct de frontieră, Röszke, aici se desfășoară cele mai mari forțe de ordine care îi întâmpină pe imigranți și aici penetrează pe teritoriul Uniunii Europene cei mai mulți imigranți.
Chiar în ziua în care am fost acolo, peste 3000 de refugiați au trecut granița Ungariei.
Vă prezint spațiul care este acolo: este un gard din sârmă ghimpată, sau cum spun ei sârmă NATO, cu niște lamele foarte, foarte ascuțite, pe care am pus și eu mâna și într-adevăr este foarte periculoasă, dacă te agăți sigur că te tai. Deci ne aflăm la granița unde este această sârmă ghimpată, pe lângă care, pe partea maghiară, este un drum de țară unde patrulează mașinile poliției și este o poartă sau o gaură, unde nu este gard, intră linia ferată și aici este locul pe unde intră imigranții cu sutele cu miile.
Gardul acesta este de fapt o pâlnie, o dirijare a imigranților către un singur loc, de unde îi preia poliția. Ei intră pe teritoriul Ungariei și cam la 600 de metri, paralel cu granița sau cu acest gard, este șoseaua, care duce spre localitatea Röszke. Deci ei parcurg 600 de metri pe calea ferată și după aceea sunt preluați de poliție.
Noi ca jurnaliști am reușit să-i oprim, să stăm de vorbă cu ei, majoritatea vin din Siria și din Afganistan, noi cu ei ne-am întâlnit, vin în grupulețe, cu copii mici, în general sunt familii tinere între 20, 22, 30 de ani, cineva dintre ei vorbește nu foarte bine limba engleză, toți sunt dotați cu telefoane mobile, să nu zic de ultimă generație, dar android și țin legătura prin sms, prin facebook, vorbesc la telefon cu apropiații cu prietenii de acasă sau din Germania…
În orice caz, țara de destinație e Germania, cu toți cu care am vorbit acolo se duc, au un unchi sau un frate, un nepot care îi așteaptă deja acolo.
Acești oameni după ce au fost înregistrați la Röszke, la centrul despre care v-am povestit, primesc o hârtie, cu care ei se pot deplasa gratuit, cu trenul, spre centrele pentru refugiați.
Majoritatea, după câte știu, nu se duc la aceste centre, majoritatea se duc la Budapesta, eu am văzut cu ochii mei, cum voluntarii îi coordonau cum să ajungă la gară, pe ce tren să se urce, își luau rămas bun de la ei, își făceau fotografii, dar de aici încolo nu știm care este soarta lor…
Dan Izvoreanu: și ca o concluzie, după părerea ta, autoritățile maghiare fac față acestei situații și din câte ai discutat cu ei, cât crezi că va dura acest val de imigrație în masă?
Bartha Csaba: Astea sunt niște informații unde putem să presupunem…Nimeni nu mi-a zis când se va termina acest val, ei explicau la un moment dat, că valul care a ajuns în Macedonia și unde a fost acel incident, încă nu a ajuns la granița cu Ungaria.
Am vorbit cu cineva care a pornit acum 2 ani de zile din Afganistan. Pentru că nu au suficienți bani, se opresc în fiecare țară, în Iran au stat și au lucrat câteva luni să-și adune niște bani, după aceea au lucrat în Turcia. M-am întâlnit cu altcineva care de 40 de zile este pe drum și mi-a povestit cât de grea a fost trecerea dintre Turcia și Grecia, a durat ore și a fost infernal pe mare și spaima prin care au trecut.
Sunt foarte multe cazuri, întâmplări, pe care le pot povesti, dar referitor la întrebarea ta, dacă miercuri au sosit 3000 de oameni și a fost un record, nu știu ce se va întâmpla…
Deci valul vine, vine încontinuu.
Dan Izvoreanu
Foto: Daniel Dancea, Radio Timișoara
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI