O minune a Munților Apuseni – Peștera Scărișoara
O alcătuire fantastică, dotată cu un gheţar enorm, electrificată şi cu ghizi.
Articol editat de cristina.rusu, 28 august 2015, 06:00
Cunoscătorii recomandă vizitarea ei la vreme de primăvară, când gheaţa este la extinderea ei maximă.
Intrarea se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de până la 60 m, se deschide în inima pădurii care îmbracă Creasta Pîrjolii.
O potecă îngustă, săpată în stâncă, şi o scară metalică ajută la coborârea celor 48 m spre fundul avenului, unde se păstrează un strat de zăpadă tot timpul anului.
Intrarea propriu-zisă este un portal imens, de 24×17 m, iar odată intrat descoperi că, de fapt, peştera este o încăpere unică, întinsă pe 700 m.
Galeriile poartă nume ca Maxim Pop sau Palatul Sînzienii, şi leagă între ele săli numite Biserica, Biserica Nouă sau Catedrala, pardosite cu gheaţă.
La mijlocul peşterii există un masiv bloc de gheaţă, cu volum maxim de 75.000 mc, care răcoreşte locul de peste 4.000 de ani.
Pe latura opusă intrării apare şi zona de risc, un tobogan abrupt de gheaţă, pe care destui curajoşi fără minte şi-au frânt elanul de-a lungul vremii.
Toboganul duce în sala numită Biserica, unde apar primele stalagmite de gheaţă. Mai încolo este zona ştiinţifică a peşterii, unde turiştii sunt călduros sfătuiţi să nu calce.
Sectorul turistic este amenajat cu scări metalice în aven şi podeţe de lemn în Sala Mare, deci nu aveţi nevoie de echipament special.
Haine groase vă trebuie, totuşi, fiindcă temperatura medie nu trece de o jumătate de grad Celsius.
La peşteră se poate ajunge pornind din comuna Gârda, situată pe Arieşul Mare, pe DN 745, la 32 km de Cîmpeni, iar cazarea se poate face fie în cortul propriu, fie în pensiunile din zonă, bune şi deloc costisitoare.
Dan Horea
Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online, AICI