Reacţie în lanţ în reţeaua independenţilor. Reactor de creaţie şi experiment [VIDEO]
La 5 minute de mers pe jos de centrul oraşului, o fostă tipografie reconvertită în spaţiu pentru artele performative funcţionează cu succes de un an la Cluj. Ultimul intrat pe scena independentă clujeană e spaţiul Reactor de creaţie şi experiment (martie 2014), iniţiativa unor absolvenţi ai Facultăţii de Teatru şi Televiziune Cluj.
Articol editat de , 28 august 2015, 12:37 / actualizat: 14 septembrie 2015, 11:48
Home
Cei doi manageri ai companiei Reactor de creaţie şi experiment, cuplul actorilor Oana Mardare – Doru Taloş, (absolvenţi ai FTT promoţia 2009), au deschis spaţiul Reactor după cinci ani petrecuţi în Spania de unde s-au întors special pentru acest proiect. Scopul Reactorului e să ofere mediului independent clujean un studio de lucru şi nişte condiţii de care aveau nevoie şi ei ca actori.
Ne-am dorit foarte mult ca spaţiul să aibă o identitate a lui şi în nici un caz nu doream ca o trupă să dea identitatea locului. Nu vrem să scoatem oameni în faţă, ci, cumva, spaţiul să fie deschis cât mai multor oameni, de aceea la început nu am avut nici un fel de criteriu de selecţie. În timp spaţiul şi-a creat singur criteriile. (Doru Taloş)
Nu am avut nici o prioritate de stil şi de gen pentru că ni s-a părut că îngrădim universurile diferiţilor artişti. S-a întâmplat să fie producţii cu mesaj social, cum sunt Poker, 9 din 10, dar sunt şi spectacole, cum e Imperiul şoptit de Turandot, care au o estetică proprie şi un univers regizoral pe care nu am vrut să-l îngrădim. Dar cred că a fost o întâmplare fericită că la primele proiecte nu a fost nevoie de nici un criteriu, pur şi simplu au fost idei care ni s-a părut că ar merge şi vor ieşi bine. Poker, În 4D, 9 din 10, Provizoriu, toate au pornit din discuţii cu oamenii.(Oana Mardare)
Organizată în platforme, activitatea spaţiului se împarte în şase tipuri de programe. Mini reactor propune spectacole pentru copii. Reactor social s-a lansat cu proiectul Sub Reflector adresat nonactorilor, celor ce simt că au o chemare spre teatru şi vor să experimenteze cum e să fii actor. De aici s-a îmbogăţit şi publicul pentru spectacolele din platformaReactor, care numără deja opt producţii. Reactor profesional organizează ateliere pentru profesionişti în diverse domenii ale artelor scenei, Sound reactor propune concerte iar Happening reactor grupează manifestările de arte vizuale, poezie şi film. Caracteristica spaţiului e colaborarea cu artişti din domenii şi generaţii diverse, în toate cele şase platforme. Coproducţia este formula de realizare a majorităţii spectacolelor (Poker şi 9 din 10 coproduse cu asociaţia Reciproca).
Ideea de diversitate a fost un alt principiu director care s-a născut din spaţiu. Deşi noi am pornit cu ideea de a face teatru, am intrat în contact cu noi oameni care aveau alte interese, aveau nevoie de spaţiu şi l-au putut folosi pe al nostru pentru expoziţii, concerte,…. Iar pentru noi ăsta e un principiu: să nu refuzăm ofertele şi să explorăm posibilităţile. (Oana Mardare)
În timp record, un an de zile, Reactorul a devenit un nod important în reţeaua independenţilor la Cluj.
S-a confirmat faptul că aici suntem într-un mediu deschis. La lansarea Reactorului am făcut o întâlnire a independenţilor, au venit operatori, fetele de la Fabrica de pensule, de la Varoterem, de la Create.Act.Enjoy, cei ce mai au un ONG micuţ şi ne-am dat seama că suntem o comunitate pe care o poţi vizualiza. Deşi e mică, o cuprinzi, îi aparţii şi împreună ne susţinem reciproc foarte mult. Am avut foarte multe de învăţat de la fetele de la Fabrică, ele au avut o atitudine foarte deschisă în a ne ghida şi fac aşa în continuare şi mi se pare că exemplul ăsta e foarte important. (Oana Mardare)
Reţeaua independenţilor la Cluj s-a născut organic, din nevoia de a surmonta dificultăţile accesului la spaţii şi mijloace. Astfel, Reactorul a găzduit spectacole în ediţia 2014 a festivalului Temps d’Images, reciproc, artiştii activi la Reactor se regăsesc în proiectele Fabricii, de exemplu în distribuţia spectacolului Ghinga, coprodus de asociaţia Reciproca cu Fabrica de pensule, îi regăsim pe Oana Mardare şi Doru Taloş. Aşadar, o soluţie pentru depăşirea bugetelor de producţie mici o constituie coproducţiile între companii independente.
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj poate fi ascultat on line, AICI.