Găurile negre, porţi de intrare într-un alt univers?
Omul de ştiinţă englez Stephen Hawking are o nouă teorie despre găurile negre. El a susţinut într-un discurs la Kth Royal Institute of Technology din Stockholm că există posibilitatea de a ieşi dintr-o gaură neagră şi a anunţat că a descoperit un mecanism graţie căruia informaţiile găsesc un mod de a se întoarce înapoi.
Articol editat de , 29 august 2015, 15:00
Cine a văzut „Interstellar”, un blockbuster de Chris Nolan, ştie mai mult sau mai puţin din ce este făcută o gaură neagră. Pentru toţi ceilalţi, o gaură neagră se naşte când unele tipuri de stele deosebit de mari se prăbuşesc la finalul ciclului vital, formând un corp albastru atât de dens, încât nici lumina nu este capabilă să intre în câmpul său gravitaţional.
Găuri negre se află peste tot în Univers, în special în centrul Galaxiilor. Nimeni nu a observat încă o gaură neagră în mod direct, există numai observaţii indirecte, dar acceptate: precum mişcarea accelerată a stelelor care orbitează în centrul Căii Lactee sau jeturile de energie emise de materie. Nu vom putea intra într-o gaură neagră şi, mai ales, nu vom putea ieşi. Mai bine zis, ar fi ca şi cum am avea – potrivit lui Hawking – cenuşa Enciclopediei Britanice: conţine toate informaţiile, dar nu le vom putea recupera. Nu se poate reveni la propriul univers.
Hawking a concluzionat că găurile negre nu sunt aşa negre cum am crezut până acum. Nu sunt închisori eterne. Chiar dacă sunt pregătit să merg în spaţiu, nu este un lucru pe care intenţionez să îl verific, a conchis fizicianul britanic.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: