Sunt şcolile noastre pregătite pentru începerea noului an şcolar?
Mai sunt câteva săptămâni până sună din nou clopoţelul pentru începerea noului an şcolar, iar o parte din unităţile de învăţământ au fost deja reabilitate pentru ca elevii să poată studia în condiţii bune.
Articol editat de , 29 august 2015, 06:00
În judeţul Cluj Napoca există 217 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, care urmează să îşi primească şi în acest an elevii. În fiecare an şcolile intră într-un proces de reparaţii curente sau lucrări de modernizare, pentru ca activitatea didactică să se desfăşoare în condiţii optime.
Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean, până în acest moment la 200 de şcoli lucrările de reabilitare sunt în execuţie, însă la mai puţin de 100 se poate vorbi de finalizarea acestora. De asemenea, Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” şi Liceele Teoretice „Avram Iancu” şi „Mihai Eminescu” vor funcţiona în regim special, datorită lucrărilor de modernizare, care constau în realizarea de săli multifuncţionale, săli de festivităţi şi de conferinţe şi dotarea acestora cu mobilier nou şi nu numai.
În 87 de unităţi de învăţământ lucrările au fost deja finalizate, rămânând ca restul să fie gata în cursul săptămânii viitoare. Vom avea câteva situaţii în Cluj în care lucrările nu vor putea fi terminate, pentru că sunt pe proiecte din fonduri europene care au ca termen de finalizare anul viitor. Aici se va desfăşura procesul de învăţământ în două schimburi, afirmă şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Valentin Cuibus.
Despre şcolile din judeţ, care funcţionează cu sistem de încălzire pe lemne, Vasile Cuibuş susţine că până în acest moment 60 de unităţi sunt deja aprovizionate pentru sezonul rece, altele vor primi lemne până în 15 septembrie, iar trei şcoli nu au încă finalizate contractele pentru achiziţionarea lemnelor.
În fiecare an, Primăria alocă bani pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare la unităţile de învăţământ, iar suma repartizată anul acesta este mai mare comparativ cu cea de anul trecut. Dacă anul trecut s-au alocat peste 5 milioane de lei pentru 84 de şcoli, anul acesta suma trece de 6 milioane pentru 77 de unităţi de învăţământ.
Dacă vor avea şi avize de funcţionare… rămâne de văzut… având în vedere că în această perioadă se fac controale la toate unităţile de învăţământ din judeţul Cluj.
Corina Gliguţa
Ascultă Radio Cluj online AICI.