Depozit de Vase Hallstattiene
Depozitul de Vase Hallstattiene descoperit în malul Someșului, este exponatul lunii septembrie, la Muzeul Municipal Dej.
Articol editat de cristina.rusu, 31 august 2015, 14:00
Descoperirea a fost făcută în anul 1956 și reprezintă un depozit format din şapte vase ceramice: o ceaşcă aplatizată; un vas mai mic, cu gât conic; un vas cu buza evazată; un vas cu gâtul drept şi trei străchini.
Aceste vase aparţinând primei epoci a fierului (Hallstatt-1.150 î. Hr. – 450/400 î.Hr) au fost descoperite cu ocazia construirii noului pod peste Someş şi a pasarelei peste calea ferată, pe malul drept al râului, în timpul amenajării rampei podului.
Vasele Hallstattiene, alături de o vatră de foc, se aflau în pământ la o adâncime cuprinsă între 0,75-1,20 metri și au fost descoperite întâmplător de către muncitori.
Cercetătorul clujean Kurt Horetdt a publicat această descoperire şi o leagă de existenţa unei locuiri datată în secolele VIII-VII î. Hr. în zona podului peste râului Someş.
Această perioadă coincide cu formarea geto-dacilor ca popor în spaţiul carpato-dunărean şi este foarte probabil ca acest depozit de vase să fie contemporan cu cetatea dacică ridicată pe Dealul Florilor și cu așezarea dacică descoperită sub actuala piață agro-alimentară a municipiului Dej.
Alte descoperiri importante din prima perioadă a epocii Fierului (HallstatT) realizate în împrejurimile municipiului Dej provin din mai multe localităţi: Batin, Bobâlna, Gura Văii, Căşeiu, Fizeşul Gherlii, Chiuieşti, Gherla, Iclod şi Nireş de unde provine un tezaur de obiecte din argint datat în epoca fierului.
Prezentarea exponatului şi deschiderea expoziţiei va avea loc marți, 1 septembrie 2015 la ora 10.00 și se va desfășura până în 30 septembrie.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.