Greva de la Mina Băița, încă nerezolvată
UPDATE:
Articol editat de Camelia Velțan, 31 august 2015, 21:05 / actualizat: 1 septembrie 2015, 10:01
Mina de la Băiţa ar trebui intens exploatată şi nu oprită, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.
Asta în condiţiile în care 15 mineri care protestează la suprafaţă, au intrat luni, 31 august în greva foamei.
Alţi 52 de ortaci sunt blocaţi în subteran de aproape 8 zile, nemulţumiţi că, de aproximativ un an, nu s-a emis licenţa de exploatare a zăcământului de calcar şi autorităţile de la Bucureşti ascund intenţia de a închide mina. În tot acest timp, ortacii au prelucrat minereul rămas în abataj.
Conducerea celor 3 societăţi de la Băiţa a fost invitată marți, 1 septembrie, la ANRM pentru discuţii în vederea deblocării situaţiei şi continuarea exploatării.
Dinicu Braghină
………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
15 mineri de la Băiţa, care protestează la suprafaţă, au intrat luni, 31 august, în greva foamei. Alţi 55 de ortaci sunt blocaţi în subteran de mai bine de şapte zile.
Minerii sunt nemulţumiţi că, de aproximativ un an, nu s-a emis licenţa de exploatare a zăcământului de calcar şi autorităţile de la Bucureşti ascund intenţia de a închide mina. În tot acest timp, ortacii au prelucrat minereul rămas în abataj.
Activitatea companiei de stat Băiţa este dependentă de cea a firmelor private, cu care are contracte de întreţinere a echipamentelor şi respectiv de evacuare a apei din galerii.
Revendicările minerilor vor fi discutate şi rezolvate marţi la prânz, de către Consiliul de administraţie al firmei, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care a avut luni seara o întâlnire cu reprezentanţii celor trei firme existente la Băiţa.
Întrucât au apărut documente noi elaborate pe plan local, marţi se vor relua discuţiile pentru clarificarea situaţiei licenţelor şi a dreptului de exploatare în perimetrul minier.
Alături de Liviu Pop, la Băiţa au fost prezenţi şeful ANRM Aurel Gheorghe şi secretarul de stat în Ministerul Economiei Maricel Popa.
Dinicu Braghină/Radio România Actualităţi