Ziua Limbii Române
Luni, 31 august, este marcată Ziua Limbii Române, odată cu sărbătoarea Limba Noastră, celebrată în Republica Moldova din 1990.
Articol editat de , 31 august 2015, 07:59 / actualizat: 1 septembrie 2015, 9:28
Evenimentul a fost marcat, duminică, în avans, de românii din Valea Timocului, în Serbia, dar şi în localitatea ucraineană Slatina. Manifestările din Transcarpatia au fost organizate de Asociaţia Culturală Speranţa, al cărei preşedinte, profesorul Mihai Tocar, a declarat pentru Radio România Actualităţi.
Desfăşurăm pe deplin Ziua Limbii Române şi ne bucurăm de faptul acesta, că putem să amintim de Mihai Eminescu, de toţi poeţii şi scriitorii români şi dovedim prin experienţa de viaţă a noastră din dreapta Tisei că suntem români adevăraţi, cu cântecele, cu dansurile, cu toate tradiţiile noastre şi cu portul românesc şi cu graiul nostru din dreapta Tisei. Ne bucurăm îndeosebi de faptul că avem scriitori, avem cântăreţi mai ales din România mamă alături de noi. (Mihai Tocar, preşedintele Asociaţiei Culturale Speranţa)
La manifestările de la Slatina a fost prezent şi consulul general al României la post în Cernăuţi, Eleonora Moldovan.
Academicianul Eugen Simion trage un semnal de alarmă cu privire la folosirea incorectă a limbii române, o situaţie care, în opinia sa, poate fi corectată prin educaţie şi cu ajutorul mass-media.
Trebuie, să întărim şcoala, să aducem în învăţământ absolvenţi de facultate şi să plătim bine profesorii, este de părere Eugen Simion.
El se declară nemulţumit de ceea ce aude în special la televizor, o limbă pe care o numeşte „romgleză”.
Oamenii politici, şi nu numai ei, vor să arate cât de culţi sunt, folosind cuvinte din altă limbă, deşi există cuvinte în limba română, şi chiar cuvinte puternice, cu valoare expresivă, a mai spus academicianul Eugen Simion.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.