Piatra Craiului, cea mai semeaţă creastă de calcar din România
La doar 30 de kilometri de Braşov se înalţă cea mai lungă şi mai semeaţă creastă de calcar din România: Piatra Craiului. Înconjurată de văi spectaculoase şi sate pitoreşti, Piatra Craiului ascunde câteva minuni ale naturii…
Articol editat de Carmen Sas, 1 septembrie 2015, 06:00
Pentru a ajunge în Piatra Craiului, această lamă zimţată de calcar alb, lungă de 25 de km şi care se înalţă până la 2.244 de metri, trebuie să trecem prin oraşul Zărneşti. De aici avem de ales între două variante prin care putem urca pe creastă. Cea mai facilă este pe drumul care şerpuieşte prin cheile numite Prăpăstiile Zărneştilor, zonă în care s-a filmat o parte a celebrei pelicule Cold Mountain.
Lăsăm maşina în locul numit Fântâna lui Botorog iar de aici continuăm pe jos prin aceste minunate chei. Traseul ne duce, invariabil, la cabana Curmătura, aflată exact la poalele masivului, loc de odihnă şi binemeritat popas pentru drumeţii care vizitează aceste locuri. Drumul pînă la cabană nu e greu şi poate fi parcurs de orice turist cu o minimă condiţie fizică şi echipament adecvat.
Odată ajunşi la cabană, dacă vrem să urcăm în creastă şi aici mă refer doar la cei antrenaţi cu experienţa mersului pe munte, urmăm poteca marcată care urcă la 2.100 de metri la refugiul Vîrful Ascuţit de unde putem admira panorama întregii creste iar dacă este vreme bună privirea ne fuge departe până spre crestele Bucegilor şi ale masivului Făgăraş, vizibile cu ochiul liber.
A doua rută de urcare în creastă este pe drumul care duce la cabana Plaiu Foii, de unde admirăm peretele nordic al Pietrei Craiului, un zid de calcar care se ridică vertical de la 850 la 2.200 de metri. De aici, urmăm traseele marcate care trec pe la refugiul Şpirla şi urcă abrupt pe traseul numit ”La lanţuri”, datorită cablurilor care sunt montate de stîncă, pentru a ne ajuta la urcare. Atenţie însă, acesta nu este un traseu recomandat turiştilor neexperimentaţi şi cu rău de înălţime!
Dar dacă ne încumetăm să urcăm pe aici, efortul ne va fi răsplătit cu priveliştea spectaculoasă, cu locul numit ”La Zăplaz” şi dacă suntem norocoşi putem admira celebra Garofiţă a Pietrei Craiului, floare unică ce creşte doar aici. Iar în urcare putem vedea zveltele capre negre care sar în mici pâlcuri pe stânci imposibil de urcat.
Piatra Craiului ascunde şi multe alte atracţii turistice care merită vizitate. Amintesc doar Cheile şi Peştera Dîmbovicioarei, Cheile Brusturelui, Turnurile Dianei, Degetul lui Călineţ, Acul Crăpăturii, Creasta Dinţată sau Peştera şi Măgura.
Şi tot la baza Pietrei Craiului se află rezervaţia Sanctuarul Urşilor, care adăposteşte circa 80 de exemplare de urs brun, animale salvate din grădini zoologice sau circuri.
Iar cabanale şi pensiunile construite în ultimii ani în zona Zărneştiului vă aşteaptă în orice anotimp.
Dan Izvoreanu
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.