Forme de lumină (Gheorghe Iacob la Muzeul de Artă Cluj)
La 90 de ani, artistul bucureştean Gheorghe Iacob (născut în 5 septembrie 1925) expune pentru prima oară o personală la Cluj, la Muzeul de Artă. Serbează cu această expoziţie longevitatea fidelităţii faţă de genul picturii abstracte.
Articol editat de , 3 septembrie 2015, 12:32 / actualizat: 14 septembrie 2015, 11:48
La mine figurativul nu a dispărut niciodată. Îl văd şi l-am văzut acolo unde dumneavoastră nu-l vedeţi. Nu separ pictura de realitate şi de viaţă. Eu din pictură şi sculptură nu am trăit, am făcut munci paralele. Am făcut artă decorativă, de exemplu mozaicuri. Acolo sunt toate foarte figurative. Am făcut întotdeauna cu dragoste totul şi nu am pictat din interes. Le-am şi iubit că de aceea am aproape o mie de picturi în atelier, ale mele.( pictorul Gheorghe Iacob)
Pictor, sculptor, artistul Gheorghe Iacob şi-a urmat cu consecvenţă vocaţia de artist, dar mai ales este autorul unei picturi abstracte de calitate, gen refuzat şi ulterior marginalizat în epoca realismului socialist când Gheorghe Iacob a atins vârsta maturităţii creative.
La mine dragostea pentru culoare e dintotdeauna, dar nu o legam de artă propriu – zis. Copil fiind, se picta o biserică într-un sat vecin. M-am dus şi eu să o văd pentru ă mi-a venit ideea să trăiesc din pictură, dacă tot desenam tot timpul. M-am dus să văd biserica dar nu mi-a plăcut pictura pictorilor de biserică şi am renunţat la idee. Apoi am făcut studii serioase la Belle Artele noastre. Am plecat însă în studiile mele de la Andreescu şi am ajuns la Kandinsky. Niciodată nu poţi urma un drum drept. Cazi, când în dreapta , când în stânga, te mai înalţi, te mai prăbuşeşti. Cam aşa e drumul în artă, aşa cred eu.( pictorul Gheorghe Iacob)
Sălile de onoare ale MAC prezintă, până în 20 septembrie, 84 de picturi de dimensiuni medii şi mari şi 9 sculpturi în lemn, o selecţie din cele şapte decenii de studiu al formelor în relaţie cu lumina Bărăganului transfigurată în culoare, împlinite de artistul Gheorghe Iacob.
El este de fapt un intelectual , un artist care îşi gândeşte profund opera, şi orice formă în tablou are justificarea sa raţională . Renunţarea la perspectivă din 1968 l-a obligat într-un fel şi să rafineze o gamă de culori calde, care în contrast cu simultanele lor, cu albastru şi cu verde, creează o impresie cromatică de o mare francheţe şi de o mare căldură emoţională. Bărăganul este un loc unde s-au născut artişti cu veleităţi pentru expresiile cromatice calde. (criticul de artă Vasile Radu, cel care a propus această expoziţie MAC)
Oana Cristea Grigorescu