Ascultă Radio România Cluj Live

Care este relația dintre mâncare și un somn odihnitor?

Una dintre nevoile indispensabile ale organismului este somnul. Acesta are un rol esențial în consolidarea memoriei și prelucrarea informației de către creier.

Care este relația dintre mâncare și un somn odihnitor?

Articol editat de cristina.rusu, 4 septembrie 2015, 06:00

Studiile de specialitate au relevat faptul că nevoile de somn sunt diferite în funcție de ereditate și fiecare persoană are tipologia sa proprie de somn.

Astfel persoane precum: Napoleon, Thomas Edison sau Margaret Thatcher aveau nevoie de maxim patru ore de somn pe noapte în timp ce Einstein, de exemplu, avea nevoie de un somn de peste zece ore pe noapte, neîntrerupt.

Un somn bun are beneficii ce nu trebuiesc neglijate, acesta ajutând în restaurarea și întinerirea următoarelor funcții:

– în memorie și asimilare;
– în sistemul imunitar- acesta devenind mai vulnerabil la infecții și boli în lipsa somnului;
– în creștere și dezvoltare, deoarece hormonii de creștere sunt eliberați în timpul somnului, acesta fiind indispensabil în dezvoltarea fizică și psihică.

Un studiu al cercetătorilor da la Universitatea din Pennsylvania, din Statele Unite, condus de Michael A. Grandner, cercetător și membru al Centrului de neurobiologie circadiană de la aceeași universitate, a căutat să aprofundeze legătura dintre obezitate și somn.

Scopul studiului a fost acela de a înțelege cum este conectat modul în care ne hrănim la cel în care dormim.

Concluzia a fost că un regim alimentar variat asigură o bună calitate a somnului.

 

somn

Mai exact, somnul foarte scurt, a fost asociat de Grandner & co cu un consum mai mic de apă, licopen – găsit în legumele și fructele de culoare roșie și portocalie, precum și de carbohidrați. În același timp au indicat o lipsă de vitamina C și seleniu -găsit în nuci, carne, fructe de mare.

Pregătirea corpului pentru somn necesită un regim alimentar adecvat, evitându-se seara alcoolul sau cafeaua. La polul opus acestora, există alimente care stimulează producția de serotonină – ce favorizează un somn odihnitor, precum: bananele, cartofii, fructele, laptele cu miere.

Se știe de asemenea că durata scurtă de somn este asociată cu creșterea în greutate și obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.

În schimb, statistic s-a constat că persoanele care dorm între șapte și opt ore pe noapte sunt mai longevive.

Petrecem o treime din viața noastră dormind. Somnul nu trebuie neglijat sau depreciat întrucît este vital.

 

 

RADOR

 

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate