Turism la Cluj Arena
Avem un stadion construit la cele mai înalte standarde UEFA, încadrat în categoria stadioanelor UEFA Elite. Mai mult, pe lângă faptul că găzduieşte competiţii sportive, Cluj Arena şi-a consolidat notorietatea şi odată cu Festivalul Untold. De asemenea stadionul este considerat şi un obiectiv turistic al Clujului, însă vor clujenii să plătească o taxă pentru a-l vizita?
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 septembrie 2015, 06:00 / actualizat: 5 septembrie 2015, 9:42
-Mi-ar plăcea să vizitez stadionul şi aş plăti cei 7 lei pentru intrare.
-Este o arenă frumoasă. Da, l-aş vizita.
-Nu aş plăti 7 lei să îl vizitez, pentru că nu e muzeu!
-Este un stadion frumos, merită 7 lei, chiar şi 10 lei, pentru o vizită.
-Sunt din Călăraşi şi am auzit de stadion de la televizor. Tocmai îi spuneam administratorului acestui lăcaş de sport să ne dea voie să ne uităm şi noi câteva minute, să ne facem o poză şi o filmare să le arăt prietenilor mei că am fost pe Cluj Arena. Însă 7 lei de persoană e cam mult şi nu mă mai interesează să-l văd.
Dacă clujenii ar da 7 lei pentru a vizita Cluj Arena, aflăm că cei veniţi din afara judeţului nostru nu sunt dispuşi să dea prea mulţi bani pentru a face un tur al stadionului, motiv pentru care domnul din Călăraşi a făcut cale întoarsă şi a studiat edificiul impunător din afară.
Eu am scos totuşi 7 lei din buzunar şi am fost să văd ce este de vizitat. Mi-au sărit în ochi tribunele de culoare gri, care dau un aspect de neutralitate, însă discrepanţa o face gazonul şi pista de atletism viu colorate. Am văzut lojele oficiale şi vestiarele îmbrăcate în culorile tradiţionale ale echipei de fotbal Universitatea Cluj. Am fost, totodată, curioasă să aflu dacă ar fi şi o cafenea sau un restaurant unde pot să consum ceva după turul stadionului. Există doar o cofetărie în acest moment, însă reprezentanţii Cluj Arena se gândesc să deschidă şi un restaurant în incintă. La final, am constatat că pot să îmi achiziţionez un produs cu însemnele clubului de fotbal şi asta m-a bucurat. În ansamblu, pe exterior, Cluj Arena are un design atrăgător, care îţi cam fură ochii.
Dacă a fost vizitat şi de turişti străini şi cam câţi au frecventat stadionul în acest an în comparaţie cu anul trecut, ne spune directorul societăţii care administrează Cluj Arena, Radu Raţiu:
De la bun început ne-am dorit să fie un stadion multifuncţional, după un model german, unde să se poată desfăşura şi alte activităţi în afară de fotbal. Avem şi tarife adaptate în acest sens: 5 lei pentru grupuri, 7 lei de persoană pentru adulţi şi 4 lei pentru copii şi Cluj Arena poate fi vizitată de luni până vineri între orele 08:00 şi 17:00, în afara zilelor când desfăşurăm competiţii. Anul acesta am avut aproximativ 1.000 de turişti. Avem persoane care cunosc limbi străine şi care fac turul stadionului cu turiştii. Sperăm ca de la an la an să crească numărul acestora. (Radu Raţiu)
Speranţe îndreptăţite dat fiind că are deja notorietate. Cluj Arena este al doilea stadion din România ca dimensiune şi arhitectură modernă.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.