Ruina de la Colina va fi Academia de Muzică
An de an clujenii se întreabă ce se mai întâmplă cu ruina de pe dealul Colina, o clădire părăsită de aproximativ 15 ani, cu care municipalitatea avea planuri mari.
Articol editat de Carmen Sas, 7 septembrie 2015, 18:00
Construcţia în roşu de 21.000 de metri pătraţi, de pe strada Bucium din Cluj – Napoca, era prevăzută în urmă cu mulţi ani pentru pentru construcţia unui Spital Regional de Urgenţă. Deoarece pentru că de mai bine de 8 ani cladirea a fost cedată de Consiliul Judeţean Ministerului Educaţiei, acum ea se află în administrarea Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. Deşi situaţia terenului pe care se află imobilul este una delicată, rectorul academiei de muzică are siguranţa că procesul întăbulării terenului se va rezolva pe viitor, astfel încât să se poată demara lucrările în urma studiului de feuabilitate deja existent.
Acea clădire, acel teren, cu amprenta care a fost construită pentru realizarea unui Spital de Urgenţă, acel proiect fiind părăsit în cele din urmă, Academia de Muzică a încercat să folosească acea amprentă şi chiar a realizat un studiu de fezabilitate. Următorii paşi sigur că erau obţinerea autorizaţiei de construcţie şi construcţia în sine pentru care Ministerul Educaţiei a şi alocat din buget o sumă de bani, doar că acele retrocedări prin care tot terenul a intrat în litigiu. ( rectorul Academiei de Muzică Gheorghe Dima, Vasile Jucan).
În ceea ce priveşte standardele la care se va ridica viitoarea clădire a Academiei, Vasile Jucan susţine că se va încadra în valorile europene ale instituţiilor de profil.
Avem nevoie de săli de studiu, de concerte, amfiteatru şi laboratoare, cam aproximativ 100-120 de săli, pe lângă o sală de concerte mai generoasă cu acustică foarte bună, o sală de orgă şi de percuţie. Acesta este şi motivul pentru care uneori autorităţile înţeleg mai greu ce înseamnă construcţia unui asemenea sediu, având în vedere că există multe funcţionalităţi care sunt costisitoare. Avem nevoie de acest sediu, pentru că suntem singurii în România care nu deţinem un sediu al nostru. (Vasile Jucan)
De mai bine de 10 ani, clădirea arată ca o ruină. La o privire de ansamblu observăm că de jur împrejurul ei vegetaţia a acaparat primele etaje ale edificiului. Parterul arată ca în junglă, plin de iarbă şi burureni, pe geamuri au pătruns crengile copacilor, iar vieţuitoarele numai că nu şi-au făcut cuib.
Rămâne de văzut dacă Academia de Muzică se poate muta în următorii ani într-o clădire nouă având în vedere că este singura instituţie de învăţământ superior din România, care nu are sediu propriu.
Corina Gliguţa
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.