Variaţiunile Golberg sau George Tabori pe scenele româneşti
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu deschide stagiunea cu premiera de la secţia germană „Variațiunile Goldberg” de George Tabori.
Articol editat de , 7 septembrie 2015, 10:53 / actualizat: 14 septembrie 2015, 11:47
Spectacolul este o coproducție a Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre Municipal de la Ville d’Esch-sur-Alzette (Luxembourg) cu care regizorul luxemburghez Charles Muller revine cu o nouă colaboare la teatrul sibian. Avanpremiera va avea loc marți, 8 septembrie, ora 19:00, iar premiera oficială miercuri, 9 septembrie.
Comunicatul de presă al TNRS recomandă textul lui Tabori – scris în 1991 –pe de o parte ca pe o farsă teatrală, iar pe de altă parte ca pe o piesă moralistă evreiască, care conține citate din Biblie și din lirica lui Shakespeare și Milton. Acțiunea se petrece în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru cu subiect biblic și reflectă gândurile, dilemele și pretențiile regizorului și actorilor implicați în spectacol. Replicile se caracterizează prin ironie și un simț al umorului tipic evreiesc, făcând ca spectacolul să devină o pledoarie pentru libertatea de expresie religioasă. De altfel, autorul a declarat în repetate rânduri că „farsa este forma literară perfectă”.
Tabori a evitat întotdeauna să se considere un autor evreu din diaspora. El spunea: „Nu m-am considerat evreu până când alții nu m-au făcut evreu.” În Variațiunile Goldberg, Tabori satirizează Vechiul Testament și își exprimă convingerile despre religia creștină și iudaică. Povestea biblică a Genezei de pe muntele Golgota este redusă la stadiul unui spectacol simplist, realizat de un Dumnezeu dezagreabil (regizorul, Mr. Jay), ajutat de asistentul său, Goldberg.
George Tabori, născut în Ungaria în 1914, emigrază în 1936 în Marea Britanie, al cărei cetăţean devine în 1941. Emigrează din nou în 1947 în Statele Unite unde lucrează cu Bertold Brecht, devine scenarsitul lui Hitchcock şi amantului Gretei Garbo(!) pentru un timp. Revine în Europa în 1971, iar în 1986 ajunge la Bugtheater din Viena pentru ca din 1999 să îşi lege numele de Berliner Ensemble, Berlin. Moare nonagenar în 2007.
Dramaturgia lui Gerog Tabori este propusă în ultimii ani publicului român şi montată cu succes în teatrele din Transilvania. După succesul spectacolului Mein Kampf (r. Alexandru Dabija) la Teatrul Naţional Cluj, Mihai Măniuţiu semnează la Teatrul Maghiar de Stat Cluj regia spectacolului Recviem pentru un spion. Ambele spectacole figurează pe afişul curent al noii stagiuni. Premiera de la Sibiu completează portretul acestui dramaturg cvasi-necunoscut în România până de curând: George Tabori.
VARIAȚIUNILE GOLDBERG de George Tabori
REGIA:Charles Muller;
TRADUCEREA ÎN LIMBA ROMÂNĂ: Alexandru Al. Şahighian;
SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;
DISTRIBUŢIA: Johanna Adam, Emöke Boldizsár, Anca Cipariu, Krista Birkner, Ali Deac, Andrei Hansel, Daniel Bucher, Daniel Plier, Valentin Späth, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Dorin Pitariu;
(sursa foto pentru scenele de spectacol: Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu)
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.