Cotele de imigranţi stabilite miercuri în Parlamentul European (UPDATE)
UPDATE: România ar trebui să găzduiască pe teritoriul său 6.350 de refugiaţi, dacă va fi aprobată propunerea de relocare anunţată, miercuri, 9 septembrie, de Comisia Europeană pentru statele membre.
Articol editat de Andreea Leonid, 9 septembrie 2015, 08:14 / actualizat: 9 septembrie 2015, 17:53
Preşedintele Executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a îndemnat ţările Uniunii să accepte în total 160.000 de persoane aflate acum în Grecia, Ungaria şi Italia şi a făcut apel la omenia europenilor pentru a-i integra pe imigranţi. Jean-Claude Juncker le-a cerut miniştrilor de interne, la reuniunea lor extraordinară de la Bruxelles, din 14 septembrie, să adopte această propunere.
Prioritatea este, astăzi, să rezolvăm criza refugiaţilor. De la începutul anului, 500.000 de persoane au început să vină în Europa, majoritatea o reprezintă cei care fug din calea terorii dezlănţuite de către organizaţia Statului Islamic în Siria şi Libia sau din calea dictaturii din Eritreea. Cele mai afectate state, de valul de imigraţie, sunt Grecia, cu peste 213.000 de refugiaţi, Ungaria, cu peste 145.000, şi Italia, cu peste 115.000. Cifrele sunt impresionate, pentru unii, chiar înspăimântătoare, dar nu este momentul să ne fie teamă, pentru că este timpul să trecem la acţiune concertată a statelor membre, este o problemă de umanitate şi de demnitate. Iar pentru Europa, este şi o chestiune de onestitate istorică. (Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene)
Vă reamintim că autorităţile române au anunţat că nu pot primi mai mult de 1.785 de refugiaţi. Atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta au declarat că România nu este de acord cu stabilirea unui sistem de cote obligatorii de imigranţi alocate fiecărui stat membru al Uniunii Europene.
……………………………………………………………………………………………..
Planul privind relocarea imigranţilor sosiţi în Europa va fi prezentat miercuri, 9 septembrie, în Parlamentul European de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.
România însă nu este de acord cu stabilirea unui sistem de cote obligatorii de imigranţi alocate fiecărui stat membru al Uniunii, au precizat atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Victor Ponta.
În acest moment, România are capacitatea de a primi 1.785 de imigranţi, a spus preşedintele, care a insistat că nu primirea acestor refugiaţi este cea mai complicată chestiune, ci integrarea acestora în societatea română. De asemenea, statele europene ar trebui să păstreze cotele voluntare de refugiaţi, adică să primească fiecare numărul de persoane cărora consideră că le poate face faţă.
Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Lazslo Borbely, a declarat marți, 8 septembrie, că 300 de imigranţi ar putea ajunge în România începând din luna noiembrie.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI