80% dintre sinucigași sunt bărbați
Concert de muzică rock şi spectacol de teatru cu ocazia Zilei Mondiale de Prevenţie a Suicidului. Evenimentul are loc joi, 10 septembrie, pe Scena Verde aflată în Iulius Park din Cluj-Napoca.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 septembrie 2015, 06:00
Organizatorii vor să transmită în acest fel că viața merită trăită, iar sinuciderea nu este o soluţie la problemele care pot să apară.
În acelaşi timp, Asociaţia Română de Prevenţie a Suicidului doreşte să elaboreze un cod de bune practici pentru mass-media.
Directorul executiv al asociaţiei, Raimonda Boian, spune că presa ar trebui să aibă o anumită conduită în momentul când difuzează ştiri despre acest fenomen.
Orice ştire legată de sinucideri şi prezentarea modului în care o sinucidere a avut loc, a biletului de adio, lucrurile care par interesante de difuzat la televizor şi tot ce ţine de acest fenomen duc la fenomenul de contagiune. Pentru că foarte mulţi dintre cei care ajung să se sinucidă sunt persoane care probabil că nu ar face-o dacă nu li s-ar da un exemplu sau o modalitate concretă de a face acest lucru. (Raimonda Boian)
Potrivit statisticilor Asociaţiei Române de Prevenţie a Suicidului, în 2014 numărul sinuciderilor a scăzut cu peste 200 de cazuri în comparaţie cu anul precedent.
Predispuşi spre acest gest extrem sunt în general bărbaţii, 82% din cazurile persoanelor care s-au sinucis anul trecut fiind de sex masculin. Judeţele cu cele mai multe cazuri înregistrate în 2014 au fost Ilfov, Harghita, Covasna şi Satu Mare.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI