Alternativă privată la Cluj [VIDEO]
Cel mai mare spital privat de recuperare din ţară a fost inaugurat la Suceagu, în judeţul Cluj.
Articol editat de Carmen Sas, 10 septembrie 2015, 18:03 / actualizat: 11 septembrie 2015, 8:13
Spitalul de Recuperare Polaris se întinde pe 11.000 de metri pătraţi şi are în dotare secţii de recuperare neurologică şi cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală şi îngrijiri paliative. Este considerat ca fiind cel mai mare spital de recuperare din România. În cadrul ambulatoriului de specialitate se oferă servicii medicale precum geriatrie, medicină internă, diabetologie, endocrinologie, reumatologie, gastroenterologie şi endoscopie. Este important de ştiut că toată aparatura este de ultimă generaţie şi că până în acest moment spitalul dispune de 150 de medici, asistenţi şi personal auxiliar. În acest sector, aproximativ 45 de angajaţi provin numai din localitatea Suceagu.
De apreciat este designul interior al spitalului, realizat în colaborare cu studenţi ai Universităţii de Arte Vizuale şi Design Cluj Napoca, însă nu în ultimul rând, menţionăm că aparatura IT este şi ea de ultimă generaţie. Spitalul Polaris Medical are în dotare 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laboratoare, bază de tratament şi ambulator de specialitate. Pe lângă saloanele moderne cu două sau patru paturi şi cu baie proprie, se poate beneficia şi de cameră VIP sau cameră tip apartament, care are un salon de primire pentru familie şi apropiaţi. Toate saloanele pentru pacienţi sunt dotate cu televizoare moderne.
În ceea ce priveşte pregătirea medicilor şi cine sunt ei, am aflat de la şeful secţiei de psihiatrie, Mihai Câsu:
Am dorit să nu îi lăsăm să plece la spitalele din afară pe cei tineri pregătiţi la noi şi care au lucrat deja în sistemul nostru de sănătate. Pentru că ar fi fost păcat să îşi termine facultatea, să fie perfect adaptaţi nevoilor noastre şi să îi lăsăm să plece, în timp ce medicii deja plecaţi, care au lucrat o bună perioadă de timp în străinătate, au deja unele probleme de adaptare, ei venind deja cu sistemele uşor diferite de ce facem noi aici. Suntem în continuare tributari cutumelor şi legilor din România, care organizează uneori diferit actul medical, susţine Mihai Câsu.
Medicul specialist în epidemiologie, Alexandru Coman, a profesat şi în străinătate şi se bucură că acum îşi poate desfăşura activitatea chiar la el acasă.
Am avut oportunitate să plec, să lucrez în altă parte. Am ales, însă, să rămân aici pentru că aici e casa mea. Mă simt foarte bine, ma simt împlinit profesional. În timpul carierei mele am avut ocazia să învăţ şi în spitale şi universităţi din Statele Unite ale Americi şi să vizitez şi spitale din Franţa şi Spania, însă nu am crezut că voi avea posiblitatea să lucrez într-un spital comparabil, chiar în România, ne-a mărturisit epidemiologul, Alexandru Coman.
Preşedintele consiliului de administraţie a spitalului Polaris Medical, Tudor Socea, afirmă că pacienţii deja internaţi sunt mulţumiţi.
Momentan avem internaţi 18 pacienţi, majoritatea dintre ei sunt pe secţia de psihiatrie, recuperare neurologică şi pe reabilitare medicală. Am evaluat personal chestionarele de satisfacţie ale pacienţilor şi impresia generală din partea lor este bună spre foarte bună, apreciază Tudor Socea.
Un astfel de spital, dotat cu tehnologie şi aparatură de ultimă generaţie, şi care oferă servicii complete presupune un cost mai ridicat faţă de ce se cere în alte spitale.
Un pachet de 10 zile costă în jur de 3.500 de lei, în condiţiile în care nu este decontat deloc de către Casa de Asigurări de Sănătate. În aceste pachete intră absolut toate serviciile medicale pe care le poate presta acest spital, încheie Mihai Câsu.
Conducerea spitalului face demersuri pentru a încheia un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. Astfel, orice asigurat beneficieză de servicii gratuite de recuperare pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Spitalul Polaris Medical a fost inaugurat în prezenţa primarului comunei Baciu, Florin Mureşan şi a prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.
Corina Gliguţa
procesare video: ing. Călin Fărcaş
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.