Clădirile verzi, locuinţele viitorului
Se vorbește de câţiva ani despre dezvoltarea clădirilor independente energetic, sau verzi.
Articol editat de cristina.rusu, 10 septembrie 2015, 10:15
Specialişti din domeniu se întâlnesc permanent la discuţii despre cele mai recente inovaţii, tendinţe, provocări privind construcţia de clădiri sustenabile.
Iniţiative lăudabile, dar oare oamenii cunosc ce înseamnă o clădire verde?
Majoritatea clujenilor susţin că o clădire verde este una vopsită în verde.
O clădire verde este una vopsită în verde, bine întreţinută.
O clădire pictată în verde, spune o doamnă. Unii văd clădirile verzi ca fiind eco, care folosesc resurse ecologice şi regenerabile.
Cred că sunt case din pământ cu multă verdeaţă în jur. O clădire naturală, ne-a spus o clujeancă care urmează să primească în administraţie o astfel de clădire.
Iată că unii ştiu, însă unii nu știu la ce ne referim când vorbim de clădiri verzi, dar este foarte important să înţelegem că specialiştii în construcţii asta doresc pe viitor: să construiasă clădiri verzi sau să le transforme pe cele existente în imobile cu consum aproape zero de energie.
Pentru a ajunge aici este nevoie, însă, să schimbăm mentalităţi. Aceasta a fost una dintre concluziile conferinţei asociaţiei The City of Green Buildings, un ONG care promovează ideea de „clădiri verzi”. Preşedintele asociaţiei, Bogdan Ursa.
Noi trebuie să știm ce avem de făcut. În paralel o să dorim să facem cât mai cunoscute aceste aspecte legate de materialele de construcţii care se folosesc, de echipamente, care sunt cele mai bune soluţii pentru cei care utilizează spaţiile interioare, adică noi toţi. Încă de acum dorim să schimbăm sau să formăm o mentalitate corectă asupra acestui domeniu, pe care îl considerăm foarte important : dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a spaţiului urban. (Bogdan Ursa)
Acest concept nu este total necunoscut. Clujul are arhitecţi şi investitori care de mai mulţi ani implementează, educă în acelaşi timp şi demonstrează că astfel de construcţii joacă un rol important în viitorul societăţii.
Deja de câţiva ani, în direcţia aceasta, numeroşi arhitecţi şi investitori se gândesc să îşi concentreze eforturile. Deja avem certificate câteva clădiri în Cluj în acest sistem al clădirilor verzi. Avem în pregătire deja proiecte interesante şi foarte aproape de ceea ce înseamnă arhitectura clădirilor verzi. În general există un cost puţin mai ridicat în ceea ce priveşte implementarea unor tehnologii şi aplicarea unor soluţii. O clădire sustenabilă are un cost puţin mai ridicat la început dar apoi banii se întorc. Dacă stăm puţin să ne gândim ce înseamnă clădirile verzi, aflăm că şi bunicii noştri construiau sustenabil. Toate materialele erau locale, naturale şi se străduiau către un cât mai mic consum de energie, pentru că aşa cum ştim era greu să tai lemne. Primul beneficiu deţinerii sau locuirii într-o clădire verde ar fi sănătatea oamenilor. (Remus Marusciac, arhitect, evaluator)
Viitorul sună bine… fie investim, mai mult decât ne permitem, pentru a avea beneficii pe termen lung sau alegem varianta transformării spaţiului deja existent într-unul „verde”.
Deocamdată aceste tehnologii sunt scumpe. Însă, cu o politică adecvată de stimulare poate vom ajunge şi noi să ne permitem astfel de construcţii. Ţările în care respectul pentru mediu a devenit deja tradiţie ne demonstrează că se poate. Dar ar trebui să începem şi noi, ca şi ei, cu clădirile publice.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI