Ţările care resping cotele de refugiaţi nu vor fi sancţionate
Parlamentul European a aprobat, joi, 10 septembrie, măsurile de urgenţă propuse de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind cotele de repartizare a refugiaţilor în statele membre ale Uniunii.
Articol editat de , 10 septembrie 2015, 17:56
Autorităţile de la Bucureşti insistă însă pentru cote voluntare de preluare a imigranţilor, subliniind că România nu poate primi un număr mai mare decât capacitatea existentă la nivel naţional. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat că nu există sancţiuni pentru ţările care resping cifra stabilită de Bruxelles.
Sunt doar propuneri. Ele sunt negociate, discutate, se convine asupra lor de către statele membre. Primul pas în acest proces de negociere se desfăşoară pe 14 septembrie, la Consiliul Extaordinar Justiţie şi Afaceri Intrene. Eu nu am văzut în planul Comisiei menţionându-se sancţiuni. Există o idee în planul care a fost înaintat, ca statele care nu pot prelua momentan refugiaţi pe teritoriul lor din motive obiective să plătească o compensaţie financiară de 0,002% din PIB. Dar şi acest element este supus discuţiei şi negocierii statelor membre. (Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe)
Şi preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat, joi, decizia României de a respinge cotele obligatorii. El consideră că nu este o soluţie ca numărul refugiaţilor preluaţi de statele membre să fie calculat într-un mod birocratic.
RADOR