Criza laptelui din România
Reducerea TVA la lapte nu a ajutat fermierii, spune deputatul Stelian Dolha.
Articol editat de cristina.rusu, 11 septembrie 2015, 16:22
Discrepanţa dintre preţul de achiziţie a laptelui de la producători şi preţul laptelui în rafturile magazinelor a crescut în perioada scursă de la reducerea TVA-ului la acest produs, pe fondul inactivităţii Consiliului Concurenţei, a declarat vineri, 11 septembrie, deputatul Stelian Dolha, membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor şi co-preşedinte al PNL Bistriţa-Năsăud.
El a arătat într-o conferinţă de presă că dacă înainte de reducerea TVA-ului procesatorii plăteau producătorilor între 1 leu şi 1,2 lei pe litru, acum acest preţ a ajuns la 0,6 – 0,8 lei pe litru, în timp ce preţul de vânzare pe rafturi este acelaşi dinainte.
Această realitate este pe punctul de a genera o criză profundă în rândul proprietarilor de bovine:
Întrebarea pe care le-am pus-o celor de la Consiliul Concurenţei în Comisia pentru agricultură este ce au făcut în perioada asta, pentru că aveau mandat din partea comisiei să monitorizeze preţul laptelui la achiziţie şi la vânzare, şi să vină cu un raport. Ce credeţi că a făcut până acum această instituţie? N-a făcut nimic! N-au soft! Iar în acest timp cineva câştigă foarte mult. Partea proastă este că, prezenţi în Comisia pentru agricultură, reprezentanţii fermierilor ne-au spus că o să-şi taie toate animalele! (Stelian Dolha)
Deputatul Stelian Dolha a arătat că faţă de luna iunie 2014, preţul de achiziţie a laptelui de la producători a scăzut în România cu 19 la sută, iar faţă de media europeană fermierilor români li se plăteşte la achiziţie cu 23,6 – 23,8 la sută mai puţin pe litrul de lapte, situaţie care a dus la scăderea cu 8 procente a cantităţii de lapte colectată de la producătorii români.
Cel mai afectat stat din Uniunea Europeană, în privinţa crizei laptelui, este România, a spus Stelian Dolha, care a solicitat demisia ministrului agriculturii, Daniel Constantin şi l-a propus pentru această funcţie pe Valeriu Steriu, de la UNPR.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI