Evreii intră duminică seara în anul 5776
Evreii din întreaga lume intră duminică seara în anul 5776!
Articol editat de Andreea Leonid, 12 septembrie 2015, 17:34 / actualizat: 21 septembrie 2017, 9:15
Evenimentul este marcat prin sărbătoarea numită Roş Haşana, care în ebraică înseamnă “Capul Anului” şi ne aduce aminte de crearea lumii şi a primului om.
Roş Haşana este urmată de 10 zile de căinţă care culminează cu sărbătoarea iertării: Iom Kipur. Pentru evrei, aceste zile reprezintă un prilej de analiză a anului care a trecut şi de căiţă pentru faptele rele.
Unul dintre cele mai importante obiceiuri de Anul Nou evreiesc este suflatul din Şofar, un instrument confecţionat din corn de berbec. Acesta semnifică „trezirea” poporului pentru a medita la faptele sale din trecut şi schimbarea în bine a celor rele.
Am aflat de la oficiantul de cult al Comunităţii Evreilor din Cluj, Mihai Ronai, ce tradiţii culinare însoţesc sărbătoarea de Roş Haşana.
Mihai Ronai: De Roş Haşana evreii consumă felii de măr cu miere pentru ca anul care începe să fie un an bun, un an dulce. Se consumă un fruct nou şi există un obicei răspândit de a consuma capul peştelui pentru ca în anul care vine să fim cap şi nu coadă.
Salutul obișnuit în această perioadă este “Şana Tova”, care în ebraică înseamnă „Un an bun!”
Andreea Leonid
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.