Cooperare pentru dezvoltarea teritoriilor LEADER prin turism şi agroturism
Asociaţia “Grupul de Acţiune Localã Mara-Gutâi” implementeazã, în perioada 20.04-20.09.2015, proiectul cu titlul „Cooperare pentru dezvoltarea teritoriilor LEADER prin turism şi agroturism” în cadrul Mãsurii 421. Partenerul GAL Mara-Gutâi în cadrul acestui proiect de cooperare este Asociația Microregiunea Țara Hațegului-Ținutul Pădurenilor GAL (judeţul Hunedoara).
Articol editat de , 13 septembrie 2015, 12:50 / actualizat: 27 februarie 2017, 12:38
Proiectul este finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), implementat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, Axa 4 – LEADER, Mãsura 421, Nr. Contract finanțare: C421000011262662805/20.04.2015.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea strategiilor locale prin încurajarea actorilor locali implicați în turism şi agroturism din regiunile Vest şi Nord-Vest de a realiza proiecte comune de extindere a experiențelor, de dobândire de noi competențe şi de promovare în domeniul turismului şi agroturismului.
Activitãţile proiectului constă în organizarea a douã acțiuni comune de instruire, a douã schimburi de experiențã şi bune practici şi realizarea unei publicaţii comune, o broşurã cu hartã pentru promovarea turismului şi agroturismului în cele douã teritorii GAL.
Rezultatele proiectului sunt:
Acțiuni comune de instruire:
-modulul nr. 1 organizat în teritoriul GAL Țara Hațegului –Ținutul Pădurenilor
-modulul nr. 2 organizat în teritoriul GAL Mara-Gutâi
Schimburi de experiențã şi bune practici:
-acțiunea nr. 1, în teritoriul GAL Țara Hațegului –Ținutul Pădurenilor
-acțiunea nr. 2, în teritoriul GAL Mara-Gutâi
Realizarea de publicaţii comune/broșuri:
-seria nr.1 editată de GAL Țara Hațegului –Ținutul Pădurenilor
-seria nr. 2 editată de GAL Mara-Gutâi
În perioada 05-07 august 2015, un grup de 28 de persoane implicate în proiectul de cooperare, câte 14 persoane implicate în turism şi agroturism din teritoriile celor 2 GAL-uri partenere, Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Mara-Gutâi, Maramureş şi Asociaţia Microregiunea Ţara Haţegului -Ţinutul Pădurenilor GAL, Hunedoara au urmat cel de-al doilea modul de instruire, din cadrul proiectului de cooperare, cu tema: Tehnician în turism şi agroturism, în localitatea Vadu Izei, judeţul Maramureş.
Pe parcursul celor trei zile de instruire, partea de pregătire teoretică a fost îmbinată armonios cu partea de exemplificare practică. În fiecare zi, după partea de predare şi prezentare teoretică a urmat partea practică folosind ca exemple unităţile de cazare deţinute de participanţi, punându-se accent pe aspectele esenţiale cum ar fi: comunicarea în turism, serviciile turistice, produsele şi programele turistice personalizate, brandingul turistic şi modalităţile specifice de promovare în turism şi agroturism, axate pe generarea de emoţii pozitive turiştilor. Profesioniştii din turism au realizat pe echipe mixte (persoane din ambele teritorii) un program turistic de o zi care a fost prezentat şi discutat în faţa colegilor. La final, fiecare a primit câte un certificat de participare care atestă implicarea activă şi cunoştinţele dobândite. Pe parcursul instruirii s-au acumulat cunoştinţe importante care vor fi folositoare în dezvoltarea afacerilor proprii, precum şi a celor două teritorii implicate în proiectul de cooperare, creându-se un mecanism care va aduce beneficii celor implicaţi, dar şi comunităţilor din care fac parte participanţii.
În data de 08 august 2015, a avut loc cel de al doilea schimb de bune practici pe teritoriul Asociaţiei GAL Mara-Gutâi, judeţul Maramureş. În cadrul schimbului de experienţă şi de bune practici s-a vizitat un număr impresionant de 17 pensiuni turistice şi agroturistice din teritoriul Asociaţiei Grupul de Acţiune Locală Mara-Gutâi.
Pe parcursul celor două schimburi de experienţă şi bune practici, profesioniştii în turism şi agroturism au acumulat cunoştinţe, informaţii preţioase, concrete despre turism şi agroturism, unii de la alţii, vizitându-se majoritatea pensiunilor la care proprietari sunt cei implicaţi în proiect, dar şi alte pensiuni reprezentative, de succes, din cele două teritorii GAL.
Această activitate a reprezentat mai mult decât un schimb de bune practici, materializându-se în rezultate concrete: partajare de experienţe, informaţii, idei şi realizarea conţinutului broşurii comune de promovare.
În cadrul celor două schimburi de experienţă şi bune practici, s-au făcut vizite la pensiuni de succes, atingând toate tipurile de pensiuni turistice rurale: pensiuni rurale-agroturistice, pensiuni rurale-meşteşugăreşti, pensiuni rurale-gastronomice, pensiuni rurale arhitecturale, pensiuni rurale-animate, pensiuni rurale de eveniment, pensiuni rurale de obiectiv. În urma acestei experienţe de neuitat, profesioniştii din turism şi agroturism au putut să preia unii de la alţii modele de succes, să înveţe sã păstreze patrimoniul natural şi antropic intact, să-şi dezvolte afacerile proprii, conlucrând la dezvoltarea durabilă a turismului şi agroturismului din cele două teritorii GAL.
Comunicat de presă Asociația G.A.L. Mara-Gutâi- Maramureș
Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line, AICI