S-a descoperit cea mai veche casă din Roma
Se pare că în secolul al șaselea î.Hr., iar apoi în anii Regelui Servius Tullius, Roma era mult mai mare și mai urbanizată decât am crezut până acum.
Articol editat de cristina.rusu, 13 septembrie 2015, 12:00
Zona din împrejurimile Palatului Quirinale, care, potrivit oamenilor de știință din acea perioadă, a fost ocupată doar de cimitire sau clădiri sacre, adăpostea în realitate şi locuințe bine structurate și bogate în mobilier.
Descoperirea, care a fost făcută cu câteva săptămâni în urmă în timpul săpăturilor supravegheate de specialiştii lucărilor pentru Colosseum, de Muzeul Național Roman și de zona arheologică din Roma din interiorul palatului Canevari, fostul Institutul Geologic se află la începutul străzii Bissolati, la câțiva metri de Quirinale și de Via Veneto.
Săpăturile au scos la iveală o locuinţă care datează din prima jumătate a secolului al VI-lea și care a fost folosită până în cea de-a doua jumătate a celuiaşi secol, o casă în formă dreptunghiulară cu două camere în faţa cărora se afla foarte probabil un pridvor.
Ţinând cont de zona în care a fost construită casa, specialiştii deduc că aceasta aparţinea unei familii bogate.
Se pare că „Casa regilor” aşa cum au botezat-o cu simpatie arheologii care au descoperit-o, ar fi avut o dimensiune de 3 metri şi jumătate pe 10 şi o înălţime de aproximativ 3 metri.
Starea în care s-a păstrat casa este considerată extraordinară. După această descoperire, planul Romei antice, așa cum a fost imaginat până în prezent ar trebui să fie revizuit cumvat : având în vedere că de fapt Zidurile Serviane, cele care înconjurau dealul Quirinal, Viminal, Esquilin, Oppio şi Aventin, construite şi ele tot în secolul alVI- lea, protejau o aşezare mult mai amplă.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI