Ce pierdem odată cu lumina cerului pe timp de noapte? [VIDEO INTERVIU]
Cel mai premiat film despre lumină, prezentat la Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 septembrie 2015, 15:29 / actualizat: 17 septembrie 2015, 9:10
The City Dark este un documentar despre poluarea cu lumină pe timpul nopții realizat de regizorul Ian Cheney.
Filmul a câștigat Best Score/Music Award la ediția din 2011 a SXSW (South by Southwest) Film Festival și a fost nominalizat la cea de-a 34-a ediție a premiilor News & Documentary Emmy.
Povestea The City Dark ne provoacă să conștienizăm cât de mult pierdem dacă luminăm noaptea. Sunt prezentate în special cazurile marilor orașe ale lumii.
În același timp, pe lângă efectele negative (cancer, boli de inimă) pe care le are lumina pe timp de noapte asupra organismului uman, sunt descrise situații în care fauna este afectată (ex. broaștele țestoase și păsările în perioada migrației).
În realitate, în zilele noastre, este vorba despre modul greșit de a gestiona iluminatul pe timp de noapte și, în acest sens, sunt recomandate planurile de iluminat public care prevăd îndreptarea luminii spre sol și nu spre cer.
Ian Cheney a venit în Cluj cu o bursa din partea guvernului SUA. Poluarea luminoasă este unul dintr-o serie de filme care tratează problemele cauzate de diferite tipuri de poluare.
Producția și filmările pentru The City Dark au durat 4 ani de zile.
Dornic de a studia constelațiile și lumina cerului, Ian Cheney și-a urmat de mic pasiunea ca astronom amator, în satul natal, în Maine.
Când Cheney s-a mutat la New York City, în metropola americană nu a regăsit cerul înstelat, ci unul acoperit de o perdea de lumină artificială, proiecție a întregii rețele de iluminat aprinsă noaptea pe străzile orașului.
Lumina stelelor a fost, astfel, mult mai greu de găsit, iar Cheney a descoperit costurile surprinzătoare și alarmante ale poluării luminoase.
Din documentarul lui Cheney reiese că poluarea luminoasă este un fenomen puțin remarcat de oameni.
Excepție fac, evident, pasionații de astronomie, unii medici și nutriționiști, dar și cercetători care studiază comportamentul animalelor.
Cheney se întreabă care sunt consecințele globale ale iluminatului artificial și descoperă răspunsul în declarațiile ecologiștilor, ale cercetătorilor, astrofizicienilor, filozofilor și designerilor.
Am văzut Calea Lactee de două ori . Atunci când au fost pene de curent (Irve Robbins, astronom în Brooklyn , cel care operează ultimul observator care mai există în Staten Island, NY)
Lumina cerului este ca o pictură frumoasă care devine tot mai mult invizibilă pentru locuitorii marilor orașe .
Biologii de-a lungul coastei Florida, au stabilit că mii de țestoase care ies din perioada de incubație, mor în fiecare an pentru că nu reușesc să parcurgă drumul spre ocean. Ele confundă orizontul reflectat în apă, care ar trebui să fie al stelelor, cu lumina ce se poat evedea deasupra orașului pe timp de noapte.
În mod similar, milioane de păsări, care se ghidează după stele și poziția acestora, în timpul migrației îșipierd viața printre marile clădiri luminate puternic pe timp de noapte (Ian Cheney, regizor The Dark City).
Blue space, este următorul film al lui Cheney care va fi prezentat prima oară la sfârșitul lui 2015 în SUA. Documentarul reflectă problema creșterii nivelurilor apelor apărută, în special, în urma emisiilor de carbon.
Alina Nechita