Constantin Brâncuși – La umbra marilor copaci nu crește nimic
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 15 septembrie 2015, 00:28 / actualizat: 15 septembrie 2015, 9:35
100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.
Astăzi vi-l prezentăm pe Constantin Brancuși, marele sculptor român, născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa, judetul Gorj.
Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși și Maria Brâncuși.
Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni.
Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.
În Craiova, în timp ce lucra ca ucenic, își face cunoscută îndemânarea la lucrul manual prin construirea unei viori din materiale găsite în prăvălie.
Este înscris cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova, apoi urmează Școala de Belle Arte din București. La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat, mai ales, în reprezentări clasice ale formei umane.
Bustul lui Vitellius, Laocoon, Studiu dateaza din acei ani, caracterizați de o acumulare sensibilă de cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor.
Întregul text și un videoreportaj pe această temă găsiți pe site-ul eualegromania.ro