Visul Păltiniş – unul greu de atins
130 de kilometri de pârtii de ski, telegondole, trasee cicloturistice, bazine de înot, spaţii de aventură şi 130 de milioane investite. Cam acestea sunt, pe scurt, datele proiectului de dezvoltare a staţiunii Păltiniş.
Articol editat de , 16 septembrie 2015, 15:20 / actualizat: 17 septembrie 2015, 9:12
Din păcate, la momentul actual nu pare decât un vis frumos pe hârtie, întrucât în 2015, în cea mai veche staţiune montană din ţară nu există nicio pubelă de gunoi, nu există reţea de apă şi canalizare. Totuşi, autorităţile au vise frumoase.
Vrem să facem dezvoltarea turistică a Păltinişului pe 4 sezoane, nu cum e acum, doar iarna şi vara. Suntem la faţa locului şi vedem că staţiunea este goală, ceea ce nu este bine. Agrearea unui program comun împreună cu Municipiul Sibiu şi cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale, Poplaca şi Răşinari, ar fi o soluţie. De asemenea, am putea delimita clar zonele hotelieră, de pensiuni, de parcări, adică să facem ordine în staţiune. Dacătot facem ceva şi vrem să dezvoltăm zona, să o facem cum trebuie de la început. (Constantin Şovăială, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu)
Pentru ca proiectul să fie pus în practică, sumele care ar urma să fie investite în infrastructură sunt foarte mari. Cum bugetele, cel al judeţului, dar şi cel al Municipiului Sibiu, care deţine o proporţie de 70% din staţiunea Păltiniş, nu permit investiţii atât de mari, fondurile europene par a fi singura şansă. Din păcate, nici în acest sector lucrurile nu stau prea bine.
Prin agenţii de turism nu sunt foarte multe posibilităţi. Întradevăr, este o axă care vizează dezvoltarea staţiunilor turistice, aşa cum este şi staţiunea Păltiniş. Fondurile care ar reveni pe regiune şi împărţite pe cele 6 judeţe nu cred că ar fi suficiente, nici dacă ar fi 2 milioane de Euro pe fiecare judeţ. (Dana Lupica, şefa compartimentului Fonduri Europene din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu)
Ultima speranţă pentru ca lucrurile să fie demarate ar fi să existe investitori privaţi, însă şi aceştia au problemă la momentul actual – pe terenurile care îi aparţin, Primăria Sibiu nu are întocmit un plan urbanistic zonal, iar potrivit arhitectului şef, Ioana Urdea, primăria va realiza un PUZ doar după ce vor exista şi solicitări în acest sens.
Investitorii, luând cunoştinţă de faptul că au o bază legală pe care să poată dezvolta o investiţie, abia atunci vor veni către primării. Mai este o altă atitudine, dar mai rigidă. Primăria ar putea să facă un PUZ doar pe teritoriul administrativ al Păltinişului care va fi rigid pentru că PUG-ul a fost aprobat acum 4-5 ani când nu avea în vedere această dezvoltare. (Ioana Urdea, arhitect şef)
Proiectul expus a costat autorităţile locale şi judeţene o jumătate de milion de lei şi s-a realizat în patru ani.
Cristian Florea
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.