Adevăruri despre Europa Centrală și de Est, la Astra Film Sibiu
Articol editat de Carmen Sas, 20 septembrie 2015, 18:00
Începutul lunii octombrie vine cu filme bune la Sibiu.
În perioada 5 și 11 octombrie 2015, la Astra Film Festival, Europa Centrală și de Est se oglindește în 10 documentare de marcă cu semnături de autor care aduc în atenția publicului subiecte de actualitate sau file secrete din istoria tumultoasă a acestei regiuni: primar dictator într-o localitate din Ungaria, lupta împotriva mafiei imobiliare din Kiev, viața copiilor romi în România și Bulgaria, închisoare politică pe insula Naked din Croația, în căutarea familiei ideale – un experiment social în Cehia, activism ortodox în Rusia.
Să trăiești în România sau în Europa Centrală și de Est este o profesie în sine. Acest teritoriu nu se definește doar printr-o zonă geografică în partea estică a continentului, ci și printr-o hartă mentală, o sumă a trăirilor și a abilităților de supraviețuire. Este un spațiu în care societățile sunt zbuciumate de un trecut cu dezvoltare instituțională precară, cu granițe, sisteme sociale schimbătoare în funcție de interesele marilor puteri, țări zguduite de războaie mondiale și de sistemul comunist. Poveștile filmelor din această secțiune sunt înrădăcinate în contextul țării respective, rar cunoscute în țările vecine și totuși ar putea fi interschimbabile, a declarat Dumitru Budrala, director fondator AFF.
Dictatura Érpatak (regia: Benny Brunner), documentarul Împreună pentru totdeauna (regia: Eva Tomanova), Casa mea (regia: Jiri Stejskal) , Toto și surorile lui (regia: Alexander Nanău), Lungul drum spre casă (regia: Boriana Puncheva), Închisoarea (regia: Tiha Gudac), Absent (regia: Matthew Mishory), Voia Domnului (regia: Beata Bubenec), Dragă unchiule Vladimir (regia: Maria Pavlova) sau Până la adânci bătrâneți (Tatjana Bozic) sunt documentarele pe care publicul pasionat de documentare le vor putea vedea la Sibiu în perioada 5–11 octombrie.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi on line, AICI.