Doi români în tranzit printre emigranţi
Valul de emigranţi continuă să se îndrepte spre ţările Europei Occidentale, iar românii care tranzitează Europa fie întâlnesc în cale grupuri de refugiaţi, fie aleg alte rute către România sau Germania pentru a evita neplăcerile.
Articol editat de cristina.rusu, 21 septembrie 2015, 16:00
Doi români ne-au povestit în câteva rânduri ce au văzut sau nu au văzut tranzitând Europa.
Refugiaţii încearcă, în continuare, sub orice formă să pătrundă în ţările din vestul Europei. Fie că merg cu trenul, pe jos sau sunt transportaţi ilegal de conducătorii de tiruri, ei nu se opresc. Cătălin este patronul unei firme româneşti de transport, care tranzitează Europa. Am povestit puţin cu el şi am aflat ce a văzut el pe autostradă după Viena şi ce sfaturi le-a dat şoferilor lui:
Dinspre Nickelsdorf, vama cu Ungaria, trecând de Viena am văzut două maşini de poliţie care goneau cu viteză. La un moment dat traficul s-a oprit, iar pe banda de urgenţă era staţionat un microbuz roşu din care poliţiştii scoteau imigranţi. Am apucat să număr 27 de persoane care au fost așezate pe spaţiul verde dintre autostrăzi. Totodată, având şoferi angajaţi, care transportă marfa prin Europa, am transmis mesaje prin care i-am sfătuit să nu ia în remorcă sau în cabina camionului persoane străine sau care nu sunt angajate la firma noastră. Am făcut asta pentru că am auzit că prin parcări vin emigranţii şi le oferă şoferilor câte 1.500 de euro să îi ducă spre destinaţiile dorite. La vama dintre Austria şi Ungaria, pe sensul către Ungaria, emigranţii sunt împrejmuiţi de un gard şi înconjuraţi de poliţişti. Am văzut că dorm pe paturi cu saltele subţiri alături de copiii lor, iar maşina de la Crucea Roşie este frecvent acolo să le ofere asistenţă. Problema este că emigranţii se pot deplasa prin parcarea de camioane şi tocmai de aia le-am spus şoferilor să nu accepte nimic de la nimeni, că dacă o vor face va fi pe propria lor răspundere.
De când a început invazia emigranţilor, oamenii se tem atunci când circulă prin Europa. Rareş, un român, care săptămâna trecută a făcut ruta Germania-România pentru a-şi boteza copilul în ţară, ne povesteşte cum a ajuns acasă.
Am încercat să evit ambuteiajele de la Nickelsdorf şi am ales să circul pe ruta Cehia, Slovacia şi nu am văzut chiar nimic. Însă, încercând să fug de unele chestii, am dat de altele. Am stat în trafic în Cehia şi am intrat în Ungaria prin Slovacia, practic la 10 kilometri depărtare de Nickelsdorf. Am trecut pe M0 şi pe centura ocolitoare a Budapestei şi cu toate acestea nu am văzut absolut nimic suspect şi am venit destul de bine.
Mai mult, din punctul de vedere al celor doi români realitatea nu e cea pe care o vedem noi la televizor.
Din câte îmi spun şoferii mei nu sunt ambuteiaje între Ungaria şi Austria. Se aude că sunt probleme, că se trece greu dar niciun şofer nu mi-a spus că a stat două sau trei ore în trafic din cauza emigranţilor. Nici vorbă! Ştiu că prin sondaj mai verifică maşinile, însă asta e normal, ne spune Cătălin.
Chiar nu am văzut nimic din ce se vede la televizor, completează Rares.
Peste 25 de mii de refugiaţi au intrat în Croaţia, prin Sebia, numai la sfârşitul săptămânii trecute. Ei aşteaptă trenurile şi autobuzele care urmează să îi transporte către Austia şi Germania. Deşi unii au unele probleme de sănătate, ei nu doresc îngrijiri medicale, ci îşi doresc să ajungă la destinaţia dorită împreună cu familiile lor.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI