Ieftin ca braga
Expresia „ieftin ca braga” vine, fireşte, de la costul infim al unei băuturi răcoritoare 100% naturală, preparată şi vândută, până acum vreo 30 şi ceva de ani, în oraşele româneşti.
Articol editat de cristina.rusu, 21 septembrie 2015, 17:24
Braga este o băutură răcoritoare, cu gust dulce-acrișor, preparată din cereale, inventată de turcii nomazi din Asia Centrală, care au adus-o acum un mileniu şi ceva în Anatolia, de unde s-a răspândit şi în Balcani.
Îmi amintesc bragagiii turci de pe litoralul Mării Negre în anii 69-70, şi efectul răcoritor instantaneu, dar şi de durată, al acelei băuturi. Numai borşul ce se mai poate compara cu braga la acest capitol.
Braga se poate face din mei, porumb sau grâu, prin felurite metode şi în felurite combinaţii, care toate au ceva în comun: costul foarte scăzut.
De aceea, când luăm ceva la un preţ neaşteptat de mic, spunem că „a fost ieftin ca braga”.
Fireşte, vremurile s-au mai schimbat, iar turcii din România au alte afaceri decât preparatul de bragă. Mai mult, globalizarea a modificat dramatic şi gustul publicului.
Decât braga naturală, preferăm chimicala carbogazoasă, eventual cu taurină, că-i energizantă, iar decât o ciorbă şi-o friptură mai bine o şaormă arăbească, sau o pungă de chipsuri.
Dreptu-i că pe banii cu care-ţi cumperi chimicale ai putea lua o găleată de bragă, dar, nu-i aşa, omul se află sub modă, iar nu moda sub om.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.