Atenţie la zahăr!
Articol editat de , 24 septembrie 2015, 06:00
O nouă campanie lansată de cunoscutul promotor al hranei sănătoase din Marea Britanie, Jamie Oliver, vizează, de această dată, zahărul din alimente, mai precis cel din băuturile răcoritoare.
Consumul de alimente care conţin zahăr – mai mult sau mai puţin vizibil – e aproape inevitabil după o vizită la supermarket. Mulţi dintre noi suntem deja avizaţi în privinţa excesului de zahăr. Mai puţini sunt cei care iau măsuri efective de reducere a consumului.
În Marea Britanie se derulează o nouă campanie lansată de Jamie Oliver, pentru descurajarea consumului de băuturi răcoritoare cu conţinut adăugat de zahăr. Chef-ul britanic propune taxarea suplimentară a acestor băuturi.
O măsură justificată, dar a cărei eficacitate e chestionată de presa britanică. Cantitatea de zahăr pe care o mâncăm a scăpat de mult de sub control şi ne distruge sănătatea, scrie ziarul The Independent. Jamie Oliver are 100% dreptate. Dar informarea şi educarea populaţiei ar putea fi mai de ajutor.
Nutriţionistul-dietetician Sorina Adam explică:
Băuturile răcoritoare, în special cele carbogazoase, dar şi cele preparate din fructe, au un conţinut destul de ridicat de zahăr. Din păcate, lumea nu conştientizează acest lucru şi cantităţile de zahăr care se pot aduce astfel în organism sunt destul de mari. American Health Association recomandă un consum de 6 linguriţe de zahăr pe zi pentru femei şi de 9 linguriţe pentru bărbaţi. Un pahar de băutură carbogazoasă conţine 6-8 linguriţe de zahăr. Or, pe lângă acest zahăr pe care putem să îl aducem cu o băutură carbogazoasă, noi mai consumăm o mulţime de alte produse care au în ele zahăr ascuns: produse din supermarket, cum ar fi biscuiţi, muştar, ketch-up etc. Majoritatea alimentelor procesate conţin zahăr. Şi, atunci, putem depăşi foarte uşor doza maximă recomandată.
În plus, zahărul produce dependenţă, adică acţionează ca un drog asupra creierului: odată ce mâncăm zahăr, vom dori să tot mâncăm zahăr.
De ce e nociv consumul excesiv de zahăr?
Pentru că aduce nişte calorii goale. Alimentele, în general, ne aduc şi altceva: aminoacizi, vitamine, minerale, apă. Zahărul ne aduce energie goală. Acest exces de energie pe care putem să îl acumulăm foarte uşor cu ajutorul zahărului, cu stilul nostru de viaţă actual (mai mult sedentar) se depune sub formă de grăsime. Şi atunci, apar tot felul de patologii ale epocii moderne.
Ioana Bindea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.