Carne de oaie refuzată la export
Fermierii sălăjeni se plâng că înregistrează pierderi din cauza limbii albastre, o boală care impune restricții în comerțul cu ovine la nivel mondial.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 septembrie 2015, 13:08 / actualizat: 25 septembrie 2015, 13:51
Crescătorii de animale recunosc că boala este gravă, dar anunță că pierderile sunt tot mai mari, mai ales că mulți cumpărători din țările arabe au reziliat contractele cu crescătorii de oi din România. Aceștia spun că numai în ultimul an au înregistrat pierderi de peste un milion de euro pe fondul restricționării exportului de animale. Fermierul Tiberiu Șerban:
Din cauza limbii albastre exportul s-a oprit cu totul, de vreo două săptămâni. Am auzit că pe la Botoșani au găsit ceva vaci suspecte. Noi din asta trăim și nu ne lasă! (Tiberiu Șerban, fermier)
Specialiștii susțin însă că boala nu poate fi eradicată fără un control clar al circulației animalelor. Doctorul în biologie moleculară, Nicolae Mocuța, explică:
Boala nu se transmite la om sub nici o formă, de asemenea, nu se transmite între animale. Se transmite numai și numai prin intermediul țânțarilor, respectiv culicidelor, care transmit boala de la un animal la altul. Pentru prevenirea apariției, sigur că în primul rând trebuie respectate măsurile generale, antiepisodice, și anume: respectarea normelor sanitar-veterinare și distrugerea țânțarilor. (Nicolae Mocuța,doctor în biologie moleculară)
Adi Lungu
Ascultă Radio Cluj online AICI: